Тази събота на стадиона на Националната спортна академия ще се проведе 29-то издание на турнира по лека атлетика "Нови звезди", информира сайтът на Пресклуб „България”.

Състезанието е организирано съвместно с БФЛА и е посветено на 65-годишнината на висшето училище, обяви ректорът проф. Лъчезар Димитров.

В 15 дисциплини ще мерят силите си млади представители на царицата на спортовете с цел да бъдат открити най-талантливите от тях, които ще попълнят занапред националните ни отбори.

В бягането на 100 и 200 м ще видим финалистката от Европейското първенство Магдалена Христова и бъдещата шампионка Ина Евтимова, която подобри рекорда на 60 м, поставен от Тезджан Наимова.

След дълго отсъствие на стартовата линия на скок дължина ще застане Петър Дачев. Особен интерес при мъжете ще предизвика световният шампион на гюле за юноши Георги Иванов. Класиралите се в челната тройка на всяка дисциплина ще получат почетни медали и награди.

За 8-и път НСА ще връчи и специалния приз "Милчо Миленски" на най-добрия в хвърлянето на копие.

По случай своята годишнина ръководството на НСА обмисля идеята за изграждане на закрита кръгова писта и басейн с олимпийски размери. Така базата на висшето училище ще стане най-класният национален спортен обект. Амбицията на академичната общност е насочена към превръщане на специализираното ни висше училище в Международен център за подготовка на чуждестранни треньори и състезатели, така че сертификатите за наставниците от НСА да имат тежест във всички международни спортни федерации, съобщи заместник ректорът проф. Петър Бонов. Иначе бакалавърските и магистърски дипломи от НСА отдавна се радват на признание в цял свят.