Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева разгледа с огромно удоволствие един от символите на Русия – Болшой театър. Считаната за най-влиятелна жена в този спорт Ирина Винер лично покани Раева да се присъедини към обиколката и да разгледа театъра в центъра на Москва.

По време на престоя си в Русия на Световното първенство за девойки българският ръководител успя да се срещне с десетки шампиони – свои приятелки и конкуренти. Тя се върна назад в години, за да си спомни дори за забранените изкушения като състезател – руската водка.

Златното момиче на България разказа повече в своя профил във Фейсбук:

Прекрасни емоции и преживявания в Москва!

Ирина Винер - прекрасна домакиня на световното първенство!

“Илиана, добре дошла! Видя ли залата? Разгледа ли всичко?”

„Все още не, Ирина.”

“Как не?! Ела да ти покажа всичко! Покажете всичко на Илиана!”

Таня Сад, красавицата, която е дясната ръка на Ирина, заедно играехме и се състезавахме, ме разцелува сърдечно и ме поведе през огромното съоръжение! Толкова внушаващо... С Таня се смеехме и припомняхме щуротиите, които правехме заедно след състезания. Купи ми фантастичен шал, ръчна изработка, който Ирина поръча да ми вземе от магазин с великолепни руски шалове. Няколко пъти по време на световното Таня показа специалното уважително отношение на домакините към мен и веднъж към отбора, с различни покани и жестове, които винаги ще помня!

“Илианочка, очила ли трябват, за да ме познаеш?” Така ме посрещна още първия ден в залата моята незабравима приятелка Светлана Гусева, с която се състезавахме заедно. Играеше в ансамбъла на Съветския Съюз. След всяко състезание ме канеха в тяхната стая и .... пиехме водка!

Света отговаряше за реда на последния килим преди подиума. Изпращаше ни за всяко съчетание с думите: “ Успех, Илианочка!”

Венера Зарипова! И с нея заедно се състезавахме! Аз я наричах - пантерата! Скачаше като котка! Невероятна състезателка беше! Всяка сутрин се посрещахме с целувка и много мили спомени за миналото!

Недостижимата Евгения Канаева! Такива думи ми каза за българските гимнастички и нейната любимка Боряна Калейн, че я прегърнах силно и я целунах.

Тези срещи бяха много вълнуващи.

Уважението към делегацията ни и в частност към мен не ме изненадаха, защото същото беше и на световното в Москва преди девет години.

Руснаците го умеят!

Силните знаят да се уважават, обичат и ценят!

Благодаря за фантастичните преживявания!