Председателят на Българският олимпийски комитет Стефка Костадинова стана посланик на Третата ученическа олимпиада Globul Start, а БОК вече е съорганизатор.

На националния стадион „Васил Левски” по обед бе даден символичен старт на ученическата Олимпиада с импровизирана щафета, в която на първи пост застанаха Стефка Костадинова, министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и изп.директор на Globul Танасис Кацирубас. На втори пост ги очакваха част от миналогодишните шампиони на инициативата. Любопитното бе, че Костадинова направи фалстарт, който само министър Вълчев забеляза, протестира и стартът бе повторен. С пистолета бе председателят на Българската асоциация „Спорт за всички” проф. Никола Хаджиев, който преди това пък помоли официално Министерството на образованието да прави повече децата да спортуват: „Спортът в училище трябва да влезе в програмите и всички структури на Министерството”.

Дългосрочната социална инициатива стартира с цел да работи за подобряване на физическото състояние на българските деца, да популяризира спорта сред тях и да окаже реална помощ на обучението по физическо възпитание в училище Мобилният оператор инвестира 700 хиляди лева в това си начинание.

Като символ на търсенето на бъдещите шампиони на България във въздуха специалните участници пуснаха във въздуха 360 балона, колкото е броят на училищата, участващи в Третата ученическа спортна олимпиада. В извънучилищната програма право на участие имат ученици от 3 до 8 клас, разделени в три възрастови групи. Момчетата и момичетата ще бъдат селектирани в три етапа. Вътрешно училищен, който излъчва по двама ученици, класирали се на първо място в трите категории. Дисциплините са пробягване на къса дистанция, пробягване на дълга дистанция, скок на дължина от място с два крака и хвърляне на плътна топка. Вторият етап е градски – междуучилищен от 9 до 31 май в 8 града – София, Стара Загора, Русе, Бургас, Сливен, Плевен, Варна и Пловдив. Националният финал на Третата ученическа олимпиада Globul Start ще бъде пред септември на Националния стадион.

„Лице на Globul Start са всички олимпийски шампиони. Радостна съм, че за трета година върви тази детска Олимпиада и БОК става съорганизатор в олимпийската година. Аз съм „За!” децата да спортуват защото спортът е здраве, а на нас ни е нужно здравето. Трябва да сме много силна нация, за да може тези деца след време да станат нашите посланици пред света, а защо не и олимпийски шампиони. Максималист съм и за мен 360 училища са малко, дано станат 1000! При едни такива инициативи се случват много хубави неща, дори за да могат тези ученици да бъдат сред големите спортисти, да разберат, че сме нормални хора и че сме едни от тях” сподели Стефка Костадинова.

„Министерството и всички спортни организации трябва чувствително да засилят дейността си, за де могат децата да спортуват повече. Това е пътя за изграждане на силна нация!