Представители на 31 държави взеха участие в работна среща на европейската секция на Международната асоциация на спортните журналисти – AIPS Europe, в Будапеща.

Президентът на AIPS Europe Янис Дарас, който заема поста от 2010 г., благодари за дългогодишната работа и обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат. Новият президент на континенталната секция ще бъде избран по време на предстоящия конгрес на AIPS през месец май, когато ще е и гласуването за президент на Международната асоциация на спортните журналисти. На работната среща в Унгария присъства и босът на AIPS Джани Мерло, който е кандидат за четвърти мандат начело на световната организация на спортните журналисти.

Срещата бе закрита с „Вечер на шампионите“, проведена на плувния комплекс „Дуна Арена“, основно съоръжение за предстоящото Световно първенство по плуване през юли. Бяха поканени спортисти от страни, чиито национални асоциации на спортните журналисти, участват в работната среща в Будапеща.

На сцената край басейна от българска страна бе приветстван един от най-великите спортисти в маратонското плуване Петър Стойчев. Победителят в световната купа по плувен маратон в 11 поредни години – от 2001 до 2011-а, бе в Унгария заедно с председателя на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров. Стойчев впечатли присъстващите, като сподели и лично мнение за дискутираните проблеми и планове за развитие на спортната журналистика по време на двата работни дни. Бившият служебен министър на спорта присъства на всички дискусии, което впоследствие направи впечатление и по време на „Вечер на шампионите“.

Още повече, че край басейна той плуваше в свои води. Стойчев бе поканен на сцената веднага след местната кралица на плуването Катинка Хошу. Трикратната олимпийска шампионка и носителка на още един сребърен медал от игрите в Рио бе избрана за спортистка №1 в Европа за 2016 г. в анкетата на AIPS Europe, а спортист №1 за 2016 г. стана Кристиано Роналдо.

„За мен е привилегия да приветствам водещи спортни журналисти от цяла Европа в родната ми Унгария, и то толкова близо до басейна. Всъщност е прекрасно, че и „Вечерта на шампионите“ е почти до басейна. Допреди малко тренирах и косата ми е още мокра. Щастлива съм, че мога да бъда с вас в малкото време преди задължителната почивка и ставането в 6 сутринта за новия тренировъчен ден. Благодарна съм ви, че ме определихте за най-добра спортистка в Европа за 2016 г. Даже не мога да си представя, че съм избрана за №1 заедно с Кристиано Роналдо. Трябва да си призная, че дори ми беше странно, че споменават името ми заедно с атлет като него“, каза с усмивка Желязната лейди Катинка Хошу.

Освен Петър Стойчев на „Вечерта на шампионите“ присъства още един спортист, роден в България и то в непосредствена близост до родния на плувеца Момчилград. Поканеният от името на Турция бе роденият в българското село Постник трикратен олимпийски шампион във вдигането на тежести Халил Мутлу.

Овациите на журналисти и спортисти събра 96-годишната Агнес Келети. 5-кратната олимпийска шампионка и носителка на общо 10 олимпийски медала в спортната гимнастика разсмя всички, обявявайки, че не се е качила на сцената със салто, тъй като и се иска да прескача от държава в държава за околосветско пътешествие.