Изтича поредният ден, в който някой млад човек, събуждайки се сутринта, решава, че е време да напусне страната ни. Вероятно има причина за това, вероятно има и същите проблеми като много други, които обаче никога няма да напуснат пределите на България за повече от няколко месеца. За тези-послените ми е мисълта. Те са намерили своето място и още по-важното, правят любимите си неща с любов. При тях ентусиазмът все още не си е отишъл.

Точно за една такава малка група от ентусиасти ще стане дума в следващите няколко реда. Доказателството. Група студенти от Софийски университет си направи интернет радио, а част от тях и спортно предаване. И се справят добре, защото не се взимат прекалено насериозно. Май това е рецептата днес да не бягаме, а да потърсим изход от ситуацията.

Те са искрени и вярват в честната игра. Критични са, но най-много към себе си. Млади са, но това не е недостатък. Амбициозни са, но не на всяка цена. И правят спортно предаване всеки уикенд между 17.00 и 20.00 часа, вместо като повечето си връстници да се отдават на заведения и купон (не, че нямат време и за това).

Мотото им е за “Спорта такъв, какъвто е...или би трябвало да бъде.” Предаването им “Пеналтерия” пък вече се слуша от много млади хора, защото предлага “актуална информация, коментари, анализи и всичко необходимо за един спортен уикенд” (както сами се рекламират). И не на последно място, защото: “Искаме да поправим липсата на студентски медии, такива, които са на студентите и за студентите, такива, които не обичат статуквото и с кеф ровичкат в него, правят аутопсия на изсъхналия му труп и вливат свежа кръв в тялото на нова студентска общност.”

И стъпка по стъпка те растат, обсебени от желанието да гонят най-големите в тази професия и своите идоли. Затова още тази седмица, с подновяването на българския шампионат, студентите от Софийски университет ще опитат нещо ново. Мачовете от А група са апетитна хапка за всеки начинаещ спортен коментатор. Дали ще успеят? Ще чуем по reakcia.net.

Тогава Александър Коларов, Стелиана Николаева, Диан Станчев, Виктор Чулев, Богдан Млъчков и Мартин Станков отново ще заложат на неподправения си ентусиазъм, който може да зарази и вас.

P.S. А пък аз май с този материал успях да си издействам едно гостуване в предаването ;)