Едва на по 20 години двама български национални състезатели по сумо видяха и усетиха как стотици японци и монголци се борят, за да влязат в професионалното сумо в неговата родина. Иван Качаков и Михаил Илиев имаха възможност благодарение на БФСумо, изпълнителния й директор Петър Стоянов и славата на Калоян Махлянов - Котоошу да тренират 23 дни в школата на Токийския университет, от където под треньорството на президента на Световната федерация за излезели доста вече доказали се гиганти.

По същия път преди пет месеца мина Даниел Иванов, който вече е в Професионалната лига в Япония. Двамата ни сумисти не само тренираха, но и живяха с 20-тина евентуални бъдещи професионалисти. Тежестта на живота в японските школи е голяма, като по този начин Иван и Михаил се подготвиха и за международния турнир Сумо Гранд при Варна на 25 септември.

За първи път двамата изгледаха на живо и битките на преуспяващите гиганти. Два дни те имаха възможността да бъдат в зала Риогоку, където до 27 септември са борят всички сумисти от Професионалната лига. Два дни те почти не излязоха от залата, като изгледаха десетки схватки на сумисти от различни дивизии.

Качаков и Илиев видяха отблизо как Даниел Иванов – Аойяма взима пета поредна победа в Токио, как одзеки Котоошу надвива и губи от други класни тежкоатлети. Впечатлиха се от поведението на двамата велики шампиони – йокозуни Хакухо и Асашорю. Сравниха тегло с „детето планина” Ямамотояма.

На Даниел Иванов – Аойяма му остават още две победи в Риогоку, за да се изкачи по-нагоре в йерахията до „джонидан”, а оттам да се бори за „сандаме”, когато вече ще може да има достъп до телефон и компютър. Влезлият преди по-малко от пет месеца в Професионалната лига познат като „синята планина” впечатлява с ръст и тяло след колегите си.

Котоошу пък е един от най-обичаните сумисти в Япония – символ на България. В двата дни, когато бяха не трибуните в Риогоку Илиев и Качаков се убедиха в това, не само на дохиото, но и по отношението на публиката около магазините за сувенири с неговия лик, и отвън, когато стотици причакват гигантите с желание дори само да ги видят на живо. Националите ни обаче не видяха как се хвърлят лилавите постелки, защото нито йокозуна Хакухо, нито йокозуна Асашорю допуснаха загуби в тяхно присъствие. Последният пък си тръгна от след 10-тата си победа с 6600 долара по-богат, заради спонсорите и 22-те рекламни знаменца преди схватката му с Кисеносато.

Резултатът от този лагер на българите в Токио се очаква да се види още в петък в Двореца на културата и спорта на международния турнир Сумо Гранд при Варна. А Петър Стоянов вече договори нови подобни тренировки и пътувания до Япония на други обещаващи национални сумисти. Споразумението е между Вожда, като изп.директор на БФСумо, и боса на Световната централа и треньор в школата на Токийския университет Танака.