Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова за пета поредна година е посланик на образователната кампанията „Открито за диабета“. Целта на инициативата е превенция на диабет тип 2, ранна диагностика и правилен контрол над заболяването.

По данни на Международната диабетна асоциация броят на пациентите сдиабет по света надвишава 425 милиона души. Това показва, че всеки 11-ти човек по света има диабет и всяко семейство е засегнато от болестта.

Ивет се включи в кампанията в навечерието на Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември, като измери кръвната си захар пред медии, за да насърчи хората да се изследват ежегодно. Инициативата „Открито за диабета“ осигурява безплатните профилактични измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в 19 населени места в цялата страна.

„Над 430 хиляди българи имат диабет, като близо половината от тях не са диагностицирани. 45% от сънародниците ни никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година. Вярвам, че много хора ще последват примера ми, защото ранната диагностика на диабета и контролът над заболяването предпазват от усложненията.“, коментира Ивет Лалова.