Завърши тазгодишното и пето поред издание на Red Bull Paper Wings - състезание по хвърляне на хартиени самолети. Надпреварата се отличи от миналогодишните благодарение на факта, че за първи път в историята жена стана глобалният победител в една от дисциплините.

Те бяха общо три - най-дълго време във въздуха на хартиения самолет, въздушна акробатика и най-дълго прелетяна дистанция, като украинката Катерина Ахафонова надделя над конкуренцията във въздушната акробатика.

Финалите на Red Bull Paper Wings се проведоха в австрийския град Залцбург в два етапа - предварителна елиминация и голям финал. Те събраха общо 176 пилоти от 58 различни държави, които премериха сили да се превърнат в големия победител в една от трите дисциплини.

Вълнението от участието в Red Bull Paper Wings за някои от тези състезатели беше съпътствано и от факта, че това беше първото за тях посещение на Австрия и Европа като цяло.

източник: Red Bull Content Pool

Големите победители

С 13,33 секунди на хартиения си самолет във въздуха австралиецът Камерън Кларк успя да спечели титлата в съответната дисциплина.

Победител при участниците за най-дълго прелетяна дистанция стана американецът Джейк Харди. Той изпрати самолета си на 56.61 метра.

Катерина Ахафонова се превърна в първата жена в историята на надпреварата, която печели някоя от дисциплините. С 27 точки, които и дадоха съдиите, тя се стана глобален победител във въздушната акробатика.

Освен това тя беше и единствената жена, която успя да се класира за големия финал.

източник: Red Bull Content Pool