Световният шампион по шахмат гросмайстор Веселин Топалов ще мести черно-белите фигури срещу отбор-мечта на покрива на най-новия хотел в курортния комплекс "Албена", съобщиха от пресцентъра на ваканционното селище. Атрактивният мач ще се състои на 22 юли и ще бъде заснет с дрон.

Събитието е част от летния лагер по шахмат в "Албена", който фондация "Веселин Топалов" организира в партньорство с шахматния клуб в Сейнт Луис, САЩ, и с финансовата подкрепа на Американското посолство в България. 

Световният шампион ще изнесе утре сеанс с 12 млади таланти от САЩ и България, тренирани в лагера,а след това ще участва и в шахматната партия "под небето".

В демонстративната игра на покрива на сградата ще се включат боксьорите братята Кубрат и Тервел Пулеви. Зад дъската ще застане и 11-годишният Момчил Петков от Добрич, шампион на България по стандартен шахмат при момчетата до 12 години, и първенец в същата категория от младежкото първенство на ЕС през 2016-а. 

В дрийм тийма е и друга млада надежда - столичанинът Диян Самуилов Костов, също шампион от младежкото първенство по шахмат на ЕС. Веселин Топалов символично ще предаде щафетата на двете талантливи момчета на демонстративния мач.