Програмният директор на Дарик радио Константин Вълков и отговорният редактор на Gong.bg Ники Александров посрещнаха новата 2009-а година с чисти лица!

Часове преди стрелките на часовника да слеят двете години, двамата решиха да си направят прически в една от многобройните бръснарници в Маракеш. Този марокански град, типично за подобните му арабски събратя, предлага не една и две възможностти в тази насока. В тесните улички на Маракеш винаги се намира място за неголемите берберници, кичещи смелото наименование над входните си врати „коафьор”.

Със смели крачки, пренебрегвайки каквито и да е хигиенични закони и нормативи, Вълков и Александров седнаха на два стола един до друг и се потопиха в законите и дебрите на местното бръснарско изкуство. Двете млади момчета, които съвестно поеха грижите над двете отговорни редакторски глави, не знаеха нито дума на английски, а познанията им по френски се свеждаха до три-четири фрази. Те обаче бяха достатъчни, за да бъдат обрани всички излишни косми и представителите на Дарик да бъдат приведени в необходимия новогодишен блясък.

По време на половинчасовата процедура имаше няколко кулминационни момента. В началото, персоналният коафьор на Константин отскочи за няколко минути навън, след което се завърна с две димящи чаши горещ ментов чай. Оказа се, че подстригване без сръбване не върви. Това обаче не бе нищо в сравнение с момента, сащисал българските мъже. В салона влезе местен младеж. След кратък разговор, бръснарят на Вълков го заряза по средата на важна стратегическа завъртулка на темето му и със същия уред – машинката за подстригване, започна леко да подравнява бакенбардите на клиента от Маракеш, който бе застанал прав. Накрая с един замах бе обран и вратът му. Последва леко почистване на машинката и без тя да бъде изключвана, бе продължена интервенцията върху главата на програмния директор на Дарик. Шокът бе преодолян бързо, тъй като Вълков и Александров видимо бяха доволни от новия имидж, който придобиваха.

Леко притеснение настъпи миг преди да започне и бръсненето на тридневната брада на Вълков. Шефът на Gong.bg не пожела тази елементарна услуга, тъй като по-рано тази сутрин я бе извършил собственоръчно в хотелската си стая. Все пак и неговият коафьор, както и колегата му бяха хванали в ръка традиционните разтворими бръсначи. Внезапно те ги размахаха във въздуха с победоносен жест. Стана ясно защо – точно в този момент на екрана на малкото телевизорче „куче марка”, течаха кадри от ракетния обстрел от страна на Израел срещу жителите на Газа, както и от течащите демонстрации против този акт из целия ислямски свят. Това бе нещо като клип, призоваващ за обединение на мюсюлманите и двамата бръснари показаха, че са „за”, а острието на бръсначите им, надвесени над християнските глави само подсилваше ефекта от този кратък миг на сблъсък на цивилизации. С ловък трик обаче, Александров успя за миг да обясни, че и той е против израелската агресия, с което свали рязко напрежението в тясното бръснарско помещение.

Така благополучно завърши цялото приключение. За финал, Вълков бе щедро напарфюмиран с евтин местен дубликат на популярен афтър-шейф, а раздялата придоби изключително приятелски характер. Представителите на Дарик вече спокойно можеха да се завърнат при чакащите ги с лек уплах и смирение съпруги и с новия си външен вид посрещнаха Нова година по местен стил и обичай. Без какъвто и да е алкохол!

Още любопитни новини четете ТУК!