Популярни телевизионни лица и спортни журналисти премериха кулинарните си умения в ежегодното Jack Daniel`s барбекю снощи. Безспорен фаворит в надпреварата се оказа тандемът Иван Тенчев и Момчил Манчев, дългогодишни коментори на състезанията от Формула 1. Те успяха да смаят жури и публика с изкусно приготвени свински пържоли със сос от кокосово мляко и уиски и гарнитура от зеленчуци на скара. Предложението на дъщерята на боса на Локомотив София Николай Гигов - Ели Гигова и Камен Алипиев от БНТ за свински флейки върху канапе от фламбирани ябълки и специален Jack Daniel`s сос пък бе определено за най-добре изглеждащо ястие.

В съботния следобед на поляната в резиденция „Лозенец” събраха ентусиазираните участници на ежегодното състезание по барбекю. То традиционно е част от празника на американската общност у нас по случай 4-и юли.

Общо 5 отбора приеха предизвикателството да приготвят вкусно ястие на барбекю с продукти, които стават известни едва на старта на състезанието: Камен Алипиев и Ели Гигова, водещи на предаването Спортна треска по БНТ; Момчил Манчев и Иван Тенчев, коментатори на Формула 1 по бТВ; Дани Милев и Маргарита Будинова от „Шоуто на Азис” по ТВ 2; певецът Благовест Аргиров, който избра за свой партньор в състезанието италианецът Марчело Джеванезе; Красимира Иванова, победител в първото издание на „Сървайвър” и сестра й Красимира.

Всеки от отборите получи кутия с различни продукти и 45 минути да приготви от тях вкусно ястие на барбекю, което включва в рецептата си Jack Daniel`s. Водещ и помощник в готвенето бе Ути Бъчваров. Жури от професионални топ-готвачи, в състав Андре Токев (председател на журито), Лео Бианки и Джун Йошида, оцени представянето на участниците и присъди призове в категориите „Най-добре аранжирано ястие”, „Най-вкусно ястие”, „Най-оригинален начин на включване на уиски в готвенето” и разбира се – голямата награда – „Най-добър непрофесионален готвач”.

В категорията „Най-добре изглеждащо ястие бяха отличени спортните лица на БНТ Камен Алипиев и Ели Гигова. Те впечатлиха журито със свински флейки върху канапе от фламбирани ябълки и специален Jack Daniel`s сос.

Наградата за най-оригинално използване на съставката уиски бе връчена на сестрите Иванови - Нели и Краси. Те предложиха като допълнение към наглед обикновените пилешки филенца на скара, пикантен сос с червен боб и уиски в кошнички от чушка.

Най-вкусно пък се оказа ястието на Благовест Аргиров, което съчетаваше италианска паста с телешки хапки, зеленчуци и скариди на скара.

Извънредна награда за приготвяне на риба на скара бе връчена на Дани Милев и Маргарита Будинова за тяхната сьомга с портокали на барбекю.

Голямата награда – професионално барбекю и титлата „Най-добър готвач-любител” без колебания бе присъдена на Момчил Манчев и Иван Тенчев. Те заслужиха признанието със свински паржоли на скара в сос от кокосово мляко и уиски.

Всички участници в състезанието получиха за спомен по едно градинско барбекю, както и много други подаръци.

В България, състезанието се провежда за пета поредна година.