Документалния филм "Икар", посветен на държавно спонсорирания допинг в руския спорт, получи "Оскар" за най-добър пълнометражен документален филм.

Лентата е базирана на скандалните разкрития на бившия шеф на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков.

Родченков е бил в основата на целенасоченото допингиране и прикриване на положителни проби на руските олимпийци, но в последствие бяга в САЩ и с помощта на режисьора Браян Фогъл разкрива невероятни детайли за намесата на държавата и президента Владимир Путин.

"Посвещаваме тази награда на доктор Григорий Родченков, нашият безстрашен свидетел, който сега живее в сериозна опасност", заяви Фогъл. "Надяваме се 'Икар' да бъде аларма - да, за Русия, но най-вече за важността да казваме истината."

За втори път наградата отиде при филм на спортна тематика, след като през 2017-а статуетката спечели "О Джей: Произведено в Америка", разказващ за живота на О Джей Симпсън.

Легендарният Коби Брайънт спечели "Оскар"

В същото време Коби Брайънт спечели "Оскар" за късометражния анимационен филм "Скъпи, баскетбол". Актрисата Алисън Джени пък заслужи приза за най-добра поддържаща женска роля във филма "Аз, Тоня", разказващ историята на американската фигуристка Тоня Хардинг и скандалното нападение срещу конкурентката ѝ Нанси Керигън преди Олимпиадата в Лилехамер през 1994 година.

Зашеметителни Гарбине Мугуруса и Линдзи Вон на "Оскарите"