Дванадесетият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов е приготвил подаръци за участниците в мача за титлата световен  шампион на Международната федерация по шахмат /ФИДЕ/, който  започва утре в Сочи.

Победителят ще получи шахмат, изработен от  бивните на мамут на възраст над 40 000 години, съобщи днес на  журналисти Анатолий Евгениевич Карпов. Шахматният набор за победителя е направен със стилистиката на първобитните скални рисунки. Всяка фигура олицетворява едно  от древните животни. Царят е мамут, дамата - носорог, офицерът - бизон, конят - древен предшественик на съвременния кон, топът - европейско диво говедо, пешката - пещерна мечка.

Загубилият мача в Сочи ще получи дървен шахматен набор  "Непобедения", направен от лакиран в светло дъб, който е  изработен в традиционния руски стил. Фигурите са стилизирани  кукли "Иванчо-изправанчо", като вграденият в моделите  стабилизатор не дава на фигурите да падат.

Според думите на  автора това свойство на шахмата означава, че "победеният никога  не може да бъде повален". Карпов каза, че е особено горд от това, че мачът ще се  проведе в Русия, в столицата на зимната Олимпиада-2014. Утре е първата партия на мача за световната титла между  шампиона Магнус Карлсен от Норвегия и претендента Вишванатан Ананд от Индия./БТА