Двама министри от кабинета „Борисов“ и един спортист ще влязат в състезанието за Мъж на годината 2010. Имената им ще бъдат разкрити на 2 ноември в програмата на Дарик. Тримата номинирани за отличието бяха определени от близо 120 журналисти от София и страната. В своите лични класации за Мъж на годината те включиха 93-ма мъже и 3 жени. Точки събра дори бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров, който прекара осем месеца зад решетките и на 12 октомври беше пуснат под домашен арест.

Престижната класация Мъж на годината се организира от Дарик за трети пореден път, а това е нейното 20-то юбилейно издание.

Близо 120 журналисти определиха тримата номинирани за Мъж на годината, но кой да спечели конкурса ще се реши чрез онлайн гласуване, в което може да се включи всеки, който иска. То ще започне на 2 ноември в сайта manoftheyear.bg и ще продължи до 26 ноември включително. Победителят ще бъде обявен на церемония в началото на декември.

Тази година сред предложените за номинация мъже има основно политици и спортисти, малко журналисти, артисти, режисьори, музиканти, писатели. И три дами попаднаха в класацията - министърът на правосъдието Маргарита Попова, подалата оставка министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова и еврокомисар Кристалина Георгиева.

В първата десетка е името на отец Иван, който от години помага на нуждаещи се мъже, жени и деца. В изградения от него приют в Нови хан в момента живеят около 130 души останали без дом. Преди няколко месеца стана ясно, че съществува опасност сградата да бъде съборена, защото част от нея била изградена незаконно и не отговаряла на противопожарните изисквания. Опитите да се посегне на построения основно с дарения приют предизвикаха вълна от възмущение. Хиляди защитиха отеца и поне засега бутането на сградата беше отменено.

В журналистическите предложения за номинации за Мъж на годината попадна и още един Божи служител. 90-годишният отец Атанас от село Хвойна. Близо седем десетилетия, всеки ден, той върви по около 8 км пеш из Родопите, за да стигне до селата Малево и Орехово, където служи.

За отличието беше предложен и шефът на свиленградската пожарна Валентин Ангелов. Той ръководеше българския отряд, изпратен през лятото в Подмосковието, да се бори с невижданите там пожари. Своето място в класацията намери и капитанът на отвлечения от сомалийски пирати български кораб "Панега" Румян Попов. Моряците ни на борда му бяха освободени след почти четири месеца в плен. Точки събра и поетът Борис Христов, който през май отказа да получи присъдения му за заслуги в областта на културата орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен. Христов се аргументира тогава със свое решение още от преди промените, да не приема държавни отличия, независимо от това коя политическа сила управлява страната.



Всичко за конкурса Мъж на годината и победителя през 2009 г. Димитър Бербатов можете да си припомните ТУК.