Сутринта на 21 май 2007 г. британският алпинист Род Бейбър се е обадил по мобилния си телефон от връх Еверест, съобщи ВВС.

Рекордното обаждане е регистрирано от служители на Книгата на рекордите на Гинес. Бейбър два пъти се е обадил от височина 8848 метра над морското равнище. При първото си обаждане алпинистът описал гледката, откриващата се от покрива на света. При второто обаждане Бейбър предал поздрави на съпругата и децата си.

И двете обаждания са записани от системата за гласова поща на компанията “Моторола”, която спонсорира експедицията и е осигурила стабилна връзка. За тази цел в Китай е бил инсталиран предавател, насочен към северния склон на Еверест. Батериите за телефона са били прикрепени към тялото на алпиниста за поддържане на тяхната работоспособност, тъй като в момента на извършване на обажданията температурата е била минус 30 градуса.

За да проведе разговорите, Бейбър е трябвало да свали кислородната си маска. Бейбър твърди, че е поставил още един рекорд – изпратил е SMS от Еверест. Потвърждение за това обаче още няма.