Точно в 15:00 часа българско време на 08.08.2008 година с официална церемония в Пекин стартираха XXIX-те Олимпийски игри.

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в китайската столица на стадион „Птиче гнездо” ще продължи безпрецедентните три часа и половина. Невероятното шоу ще бъде разделено на две части, като първата ще бъде около един час и ще се основава на темите „Китай - древна цивилизация" и "Блестящата епоха на съвременен Китай". След края на първата част ще бъде изпълнен официалният химн на Игрите, като на сцената ще се появят Сара Брайтман и китайския поп-певец Лю Хуан. Втората част пък ще се състои от официални речи и парада на спортистите от всички страни, участнички в Игрите. Между тях ще бъде и България, а знаменосец на нашата делегация ще бъде Петър Стойчев.

ХХІХ-те Олимпийски игри ще се проведат 112 години след поставянето на тяхното начало в Атина през 1896 г. Нашата страна е спечелила 207 медала на Олимпийски игри, от тях 50 златни, 83 сребърни и 74 бронзови. На настоящото съревнование ще участват 72 български спортисти, които ще дадат всичко от себе си за да спечелят отличия и да се докажат пред целия свят на най-голямото спортно събитие.