И през 2020 г. Wizz Air София маратон отново ще бъде с благотворителна кауза. Този път организаторите от "София – европейска столица на спорта" са решили, че за всеки стартирал ще отделят по един лев за изграждане на спортна площадка за деца с аутизъм, като теренът вече е определен и предоставен безвъзмездно. 

Създаването на тази спортна площадка, оборудвана с необходимите уреди за игра, ще подобри тяхната комуникационна среда, ще даде възможност за смесена работа с малчуганите в норма в игрова обстановка; ще подобри техните спортни умения, координация и моторика и ще даде възможност да прекарват повече време на открито, което за всяко дете, но особено за децата с аутизъм, е
от изключителна важност.

По този начин се спазва неизменната традиция от последните години Софийският маратон да има силна социална ангажираност към хората в риск и младежите със специални потребности.

В щаба на състезанието днес пристигнаха стартовите номера и възпоменателните медали за всички успешно завършили изпитанието. Тази година отличията са със стилизирана визия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като и в това отношение се спазва традицията всяка есен те да бъдат посветени на емблематична сграда от българската столица. 

Софийският маратон със старт тази неделя в 9:30 ч. ще се състои при стриктно спазване на здравните мерки, като по тази причина за първи път отпадна масовата дистанция на 3 км.

Вече отвори врати и състезателният офис. Той е разположен в Княжеска градина до Орлов мост и до неделя в него участниците ще могат да си получат стартовите номера и състезателни пакети. В огромната палатка е оформено своеобразно спортно експо с разположени щандове с най-новите продукти и иновации в областта на дългите бягания.

За втора поредна година старт-финалът ще е на площад Александър Батенберг, пред Националната художествена галерия. Оттам трасето се вие между Президентството и Министерски съвет до Лъвов мост, обратно до ул. Алабин, по ул. Гурко и Раковска до Военния дом, после по Царя до Софийски университет, оттам по бул. Левски и бул. Дондуков през моста Чавдар по бул. Владимир Вазов и после по обратния път до пл. Александър Батенберг. 

В тази връзка е и апелът на организаторите за толерантност и разбиране от страна на гражданите във връзка с причинените неудобства от промените в движението на част от булевардите по трасето един път в годината за няколко часа.

Софийският маратон се осъществява с любезното съдействието на Wizz Air, Софийска вода, ACICS, Garmin, минерална вода Велинград, Right Rental, FiBank, Стройрент, МЕТРО и др. Повечето от тях ще наградят призьорите и ще приветстват участниците със свои представители при връчването на наградите. Част от спонсорите ще изградят свои сетове в зоната на старт-финала, където в неделя ще промотират най-новите си промоции и продукти. А Софийска вода отново ще осигури специален „Фреш Бар“ с
освежителни напитки и продукти във финалната зона. Наред с това, всеки стартирал получава лимитирана тениска от ASICS.

Същевременно Wizz Air пак ще осигури отново на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация. За втора поредна есен проявата в София е с авторитет на притежател на „Бронзов етикет“ в листата на световните маратони.

Огромен интерес предизвиква и специалната „Арка на победителя“, която ще бъде изградена в зоната на старт/финала. По традиция през целия ден пред нея участници и зрители се фотографират за спомен, правят се селфита и се събират автографи от героите на маратона.