Варненският бизнесмен Йордан Харасимов беше убит, след като колата му беше взривена в движение на оживено кръстовище в крайморския град. Автомобилът "Ауди А8" беше взривен на светофара на Икономическия университет около 8 часа, информира DarikNews.bg.

Йордан Харасимов е бивш шампион по класическа борба и дългогодишен председател на клуба по класическа борба във Варна "Локомотив 93".

Колата се е движела от Морското училищев посока центъра, каза пред Дарик шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров. Аудито се е ударило в светофарната уредба, която се е счупила.

Харасимов е бил откаран в болница "Св. Анна" в изключително тежко състояние. "Мъжът е бил с открита травма на корема. Подобни травми са несъвместими с живота", обясни шефът на Областната спешна помощ д-р Мая Рашева. От шокова зала на болницата съобщиха по-късно, че пациентът е починал.

Лицето на загиналия е било силно обезобразено, каза говорителят на полицията КалинкаПенчева. Тя допълни, че взривът е бил поставен под седалката на шофьора. "Става въпрос за сложно устройство. Части от колата са се разхвърчали в радиус от 50 метра", поясни тя.

Взривената кола е била на фирмена, на дружество "Север експорт".

Йордан Харасимов е търговец на риба, рибни продукти и рапани. Фирмата му "Север Кооп" е базирана във варненския квартал "Аспарухово".

Според специалисти в бранша той е сред най-крупните играчи на този пазар и със сигурност е най-големият по Северното Черноморие.

Екип на Дарик посети фирмa "Север Експорт" в кв. "Аспарухово", но свободният достъп до офиса беше ограничен. Служители, които бяха видимо разстроени, разказаха, че съдружниците на Йордан Харасимов са били извикани да дадат показания в полицията, те обаче отказаха да коментират инцидента.

Йордан Харасимов е на 52 години. Женен е и има 3 деца. До този момент не е установено да е получавал заплахи или бизнесът му да е бил рисков, съобщиха от полицията в града.

По случая е започнато досъдебно производство под надзора на Варненската окръжна прокуратура.

Според интернет страницата на компанията, „Север Експорт“ ООД е създадена през 1995 година във Варна от четирима съдружници, а президент на компанията е Йордан Харасимов.

Фирмата е специализирана в улов, внос, преработка и търговия на риба и рибни продукти, както и в улов, преработка и експорт на замразено месо от черупчести морски продукти (рапани) предимно в Япония, САЩ, Корея, Виетнам, Турция.

„Север Експорт“ разполага със собствени риболовни кораби, доставящи голям процент от необходимата суровина - черноморски рапани и различни видове риба. Персоналът на компанията достига 150 човека.