Съветът на Световната атлетика (б.а. международната федерация), одобри нов формат на провеждане на дисциплините в някои от бяганията за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Промяната означава въвеждането на така наречените "репешажи" за всички индивидуални дисциплини от 200 m до 1500 m, включително и препятствените бягания.
 
При новия формат с репешажи атлетите, които не са се класирали по място в сериите от първия кръг (т.нар. голямо Q), ще имат втори шанс да се класират за полуфиналите чрез участие в репешажните серии. Така ще бъде заменена досегашната система, при която атлетите продължават напред в състезанието с най-добрите "губещи" времена (т.нар. малко q). До момента те допълваха най-предно класирани в сериите от първия кръг (Q).
 
На практика тези дисциплини вече ще имат четири кръга – първи кръг, репешаж, полуфинали и финал, като програмата ще варира в зависимост от специфичния характер на дисциплината.
 
Новият формат означава, че всеки атлет, който се състезава в дисциплините с репешаж, ще има поне две бягания на Олимпийските игри.
 
Относно 100 m, тъй като там вече има предварителен квалификационен кръг, преди първия кръг, репешажът няма да бъде въведен за тази дисциплина. Също така репешаж няма да бъде въведен в дългите  бягания, тъй като необходимостта от правилно възстановяване между кръговете прави формата непрактичен.
 
Президентът на Световната атлетика лорд Себастиан Коу аргументира нововъведението с думите: „След консултация с нашите атлети и телевизионни оператори, ние вярваме, че това е иновация, която ще направи класирането през кръговете на тези дисциплини по-лесн о за атлетите и ще изгради очакване у феновете и телевизията. Репешажите ще осигурят повече внимание към нашия спорт по време на пиковия олимпийски период и ще бъдат внимателно планирани, за да се гарантира, че всяка дисциплина от нашата олимпийска програма ще запази своя дял под светлината на прожекторите.“
 
Окончателните правила на формата, включително програмата, както и системата за класиране във всяка дисциплина, ще бъдат обявени достатъчно време преди Олимпийските игри, обявява Световната атлетика.