Вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев ще направи първа копка на 30 юни – понеделник – 2008 г. от 11 часа на голям студентски спортен комплекс на Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград, съобщиха от висшето училище. Новият спортен комплекс ще бъде разположен от западната страна на Учебен корпус 1 на университета.

По време на посещението си министър Вълчев ще се срещне със студенти и преподаватели и с ректорското ръководство, ще разгледа и университетската библиотека. На тържествена церемония ректорът проф. д-р Иван Мирчев ще връчи на просветния министър почетния знак на Югозападния университет.

Двата обекта на спортния комплекс, чийто строеж започва, са обслужващ блок и зала. Те са с разгърната застроена площ от около 3000 квадратни метра. Спортната зала ще е подходяща за различни видове спорт – волейбол, баскетбол, хандбал и други, и ще има 250 седящи места. Обектът е за 4,5 милиона лева. Цялостният проект предвижда строителството на още две зали, които ще се свържат с открития спортен комплекс зад ректората на университета.

С новото строителство наличната спортно-техническа база на Югозападния университет ще надхвърли сериозно досегашните капацитетни възможности за провеждането на учебни и спортни занимания и възстановителни процедури и ще нареди университетът сред водещите в страната, заявиха от ръководството на висшето училище в Благоевград. Откритата спортна база – баскетболни, хандбални и волейболни игрища и игрища за тенис, футболно игрище и други, с които университетът разполага, са съоръжени с всичко необходимо. Освен това университетът ползва доста спортни съоръжения в Благоевград, както и няколко морски и планински бази – в Китен и Паничище.

Статистическите данни сочат, че наличната материална база, с която разполага Югозападният университет, отговаря на съвременните изисквания и осигурява условия за високо качество на обучение, създава комфортна обстановка и удобства за осъществяване на цялостна образователна и научно-изследователска дейност на 18-20 хиляди студенти, заявиха още от ръководството на висшето училище.