В началото на учебната 2015-2016 г. със съдействието на Сдружение “Българска асоциация по хемофилия“ се организира Второто национално състезание по плуване за деца с рядкото генетично заболяване хемофилия.

На старта на спортната надпревара се изправиха общо 15 деца на възраст между 10 и 16 години, които се състезаваха в дистанция от 50 метра.

Състезателите бяха подкрепени и от свои приятели и съмишленици в спорта от други две пациентски организации – Национална асоциация на децата с диабет и Организация на таласемиците в България.

На първо място в категорията 10-13 год. с време 1,01 мин., се класира  Александър Кузманов на 11 год., а при по-големите (14-16 години) – Теодор Паскалев на 16 г. с време 40,84 сек.

Макар да имат свидетелства за инвалидност от  ТЕЛК, децата с хемофилия  имат шанса да водят максимално пълноценен и активен начин на живот благодарение на рекомбинантна терапия, която се прилага индивидуално спрямо персоналните нужди на пациента. Независимо, че здравната статистика ги класифицира като инвалиди, младите плувци се впуснаха  със самочувствие и спортен хъс в оспорвана надпревара. Олимпийската ни шампионка по плуване 100 м. бруст от Сеул 1988  Таня Богомилова  връчи купите и медалите на участниците.

Наред с поддържащото лечение, активният начин на живот е важен елемент от профилактиката на страдащите от хемофилия. Плуването е един от най-подходящите спортове за хората с това рядко генетично заболяване, тъй като е свързан с минимален риск от травми и кръвоизливи.

В България, страдащите от вродени коагулопатии/хемофилия, са близо 700 души, от които около 100 са на възраст до 18 г.  За съжаление новата за България профилактична терапия с употреба на  рекомбинантни кръвни продукти се прилага само при 6 % от пациентите.