„Много е трудно да се каже кой спорт ще победи за място сред основните олимпийски през 2020 година. Вече много е направено от бейзболната и софтболната федерации, включително редукции в правилата, така че мачовете да текат по-бързо, да бъдат по-атрактивни. Борбата ще бъде жестока!”, сподели пред Гонг президентът на Българската федерация по софтбол Юрий Алкалай.

Преди дни той бе избран за вицепрезидент на европейската централа с подкрепата на 25 от 29 членове и влезе в Управителния съвет, заедно с още 6 души. Така вторият човек в европейския софтбол каза още по темата за борбата с борбата пред МОК за място сред 26-те основни спорта за Летните олимпийски игри през 2020 година: „Спортове като борбата са с изключително голяма традиция в Европа, където всъщност са съсредоточени по-голяма част от гласуващите членове на МОК. Ние се надяваме на това, че нашият спорт е отборен, което предполага по-сериозно и по-добро зрелище. Програмата за представянето на бейзбола и софтбола пред МОК вече е направена. Двете организации на световно ниво вече се обединиха. Имаме наш представител в групата на посланиците на нашия спорт – генералният секретар на БФСофтбол Гергана Ханджийска. Моята роля по-скоро ще бъде да се опитам с колегите ми да повдигнем нивото на европейския софтбол близо до това на водещите държави Япония, САЩ и Латинска Америка”.

Юрий Алкалай е заместник на преизбрания президент на европейската централа Андре ван Овербек от Холандия. Той се очаква да дойде в България в края на месец април заедно с босовете на световните федерации и по софтбол, и по бейзбол. Те ще бъдат официални гости на честванията „25 години организиран софтбол и бейбзол у нас”. В София ще бъде и първото заседание на новия Изпълком на ЕФС.

Ето още какво разказа за Гонг Юрий Алкалай:

„Това беше първият от няколко години насам общ изборен конгрес на европейските федерации по бейзбол и софтбол. Имаше доста сериозна предизборна борба, в която моята кандидатура надделя над останалите главно с това, че конгресът преди това прие много от предложенията, които Българската федерация направи за изменение на правилата касаещи организирането на състезания.

Новият борд пък ще проведе първото си заседание в София след два месеца, а аз ще отговарям за развитието за следващите 4 години, за изработването на нова програма за развитие на софтбола в Европа, комуникацията със световната федерация на тази тема, а и за комуникацията с различни американски и японски организации, които имат за цел подпомагането на българския софтбол.

С гордост мога да отбележа, че тази година ще честваме 25 години от организирания бейзбол и софтбол в България! Предвидили сме доста сериозна програма. В последната седмица на месец април ще организираме две големи състезания – Балканските първенства по бейзбол и софтбол за смесени отбори. Нашите колеги от Румъния, Сърбия, Турция и Словения ще пристигнат. Ще имаме и занимания свързани с развитието на спорта ни. Паралелно с това в София ще бъде и заседанието на Изпълнителния комитет на Европейската федерация по софтбол. Очакваме много гости от Европа, като вече ни е потвърдено присъствието на президентите на Световните федарации по бейзбол и софтбол. България се превърна в лидер на тези спортове в Югоизточна Европа и се надяваме това да продължава и за напред. До края на годината имаме също така участие в Европейско първенство, Държавния шампионат, но и за първа година освен първенството за смесени отбори, ще организираме и състезание за любители на спорта ни от посолствата на САЩ, Япония, Американския колеж и други.“