Украинецът Сергей Лагкути спечели Северната част на Колоездачната обиколка на България, след като завърши в основната група в днешния 3-и етап. Той беше с дължина 111 км от Свищов до Елена, без големи разлики във височините, по-скоро хълмист етап.

Но в него можем да отбележим втора българска етапна победа, след като етапът беше спечелен от Станимир Чолаков от Хемус Троян с време 2 часа, 33:38 минути. След него се нареди само на 3 секунди англичанинът Калъм Фъргюсън. Трети днес на 47 секунди от победителя е Станислав Башков от КК Минск (Беларус). С времето на беларусина финишира и основната група, в която бяха победителят Лагкути и 2-ият Александър Алексиев от Несебър.

Лагкути, освен че спечели северната част от Обиколката, взе със себе си и другите две индивидуални награди- фланелката за катерачи и тази за активност.

Последната времева премия беше между Горна Оряховица и Лясковец, когато атакуваха Чолаков и Фъргюсън. Именно тук те се откъснаха пред основната група и водеха битка до самия край за етапната победа. Трети в генералното класиране е Николае Тановичи от румънския клуб Туснад.

Утре е почивен ден, а в четвъртък колоездачите ще пресекат Стара планина в най-дългия и изтощителен етап от Елена до Ивайловград, който е с дължина 235 км. За първи път в историята на Обиколката на България пък може да има двама крайни победители. /БТА