"Компютърът не прави никакви грешки, липсва елемента на психология, който е доста застъпен в шахмата. В момента силите за изравнени страшно много и човекът с по-здрави нерви има голямо предимство, докато при компютъра няма такива неща, няма блъфове, неравна битка. Факт е, че всеки телефон може да победи Магнус Карлсен". Това каза пред БГНЕС треньорът на женския национален отбор по шахмат Петър Арнаудов относно умението на съвременните компютри да играят шахмат.

Арнаудов припомни, че още в средата на 90-те години компютър записва победа над действащ световен шампион. "Компютрите навлязоха още 90-те години, Гари Каспаров игра мач с Дийп Блу, който загуби, още през 97-ма година. Вероятно тя идва малко рано. Той първо печели един мач, може да има леко подценяване, може да e имало някаква маркетингова идея, но дори и тогава се вижда, че това е една загубена битка в дългосрочен план. След това се появиха анализиращи модули, които всеки можеше да си инсталира на компютъра и с тяхна помощ да анализира своите партии. В началото бяха по-слаби и с всяка една година ставаха по-силни, докато в един момент разликата между човека и компютъра в момента е огромна. Преди няколко години се появи изкуственият интелект, който направи тези модули изключително силни, много близки до човешката игра. Те имаха някакви минуси, които бяха общоизвестни, докато сега са абсолютно съвършени. Няма никакъв шанс", отговори Арнаудов на въпрос дали ако всички най-добри шахматисти в света обединят сили биха могли да се противопоставят на компютъра.

През ноември месец Петър Арнаудов изведе Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Белослава Кръстева, Гергана Пейчева и Виктория Радева до историческа първа европейска титла на първенство в Будва. "Наистина за пръв от доста време бъдещето изглежда много обнадеждаващо. Имаме доста медийно внимание, имаме доста спонсори, членове сме вече на ФИДЕ. Имаме страхотно поколение от едни момичета на около 20 години - може би те са най-малко седем, да не забравя някоя. Те се появиха въпреки всички неуредици в шахмата. Имат медали още от най-ранна детска възраст и вече започнаха да имат много големи успехи при жените - видяхте Нургюл завърши втора на Световната купа. Надявам се да се развият още и да достигнат успехите на Антоанета Стефанова, която е постигнала абсолютно всичко в шахмата. Тя е техният лидер, тя е техният кумир, така да кажа, много се радвам, че те са приятелки и те черпят от нейния опит. Наистина се надявам някоя от тях да достигне нейните успехи", каза той по повод техния потенциал.

"Нужно е някой да застане до тях и да имат малко спокойствие. Те са имали епизодични спонсорства от общини и фирми, но основно тежестта е падала на техните родители, чисто финансова, а и организационна. Сега мисля, че можем да помогнем като им осигурим участие в най-престижните състезания, с доста лагери тренировки, съответно финансиране за треньори. Всички имат потенциал, но най-близо е Нургюл Салимова, тя е, да не ви излъжа, но мисля, че е в топ 30 в света. Тя е изключително талантлива, тази година направи пробив в женския шахмат, спечели сребърен медал на Световната купа, беше много близо до златото, ще се играе турнир на претендентките през април месец в Канада. Надявам се, както и тя, така и другите момичета да напреднат още повече и да се качват по-нагоре в стълбичката на женския шахмат. Също така Антоанета Стефанова, тя има неизчерпаема енергия и в последните месеци играе страхотно, наскоро спечели отново един турнир и аз се надявам, че тя също не е казала последната си дума и ще има още успехи".

Арнаудов разказа за разликите между мъжкия и женския шахмат. "Първо, трябва да се признае, че при женския шахмат нивото е малко по-слабо, но при жените има доста повече емоция, те са много често по-мотивирани и по-концентрирани. Номер 1 в света при мъжете е Магнус Карлсен с коефициент 2830, а номер 1 при жените е с рейтинг около 2600, така че има разлика в силата. Мисля, че основната разлика е в емоциите, много голяма част е психология, който е с по-здрави нерви, има предимство. Засега единствено Юдит Полгар се е доближавала, тя беше в десетката на света и то доста дълги години. Може би е възможно (жена да бъде номер 1), но засега няма такива изгледи".

"Винаги съм се възхищавал на Гари Каспаров, той написа много хубави книги за неговата кариера, за своите предшественици, той беше много дълго номер 1 в света. В последните десетина години Магнус Карлсен е любимец на всички, може би. Той спечели абсолютно всичко, също така е много приятен човек, земен, популяризира шаха доста, прави мачове с Бил Гейтс, ходи на мачове на Реал Мадрид за първи удар, мисля, че той доста спомогна за популяризирането на шаха в световен мащаб", каза още той.

Арнаудов разкри, че интересът към шахмата по време на пандемията от коронавирус е скочил десетократно. "Имаше бум на шаха по време на коронавируса, тъй като хората си стояха вкъщи. Излезе сериала "Дамски гамбит" на Нетфликс, който беше изключително популярен, акаунтите в най-познатия шахматен сайт станаха от 10 милиона на 100 милиона за няколко месеца. Съответно пирамидата стана по-голяма и излизат нови и нови шахматисти".

Накрая той отговори колко общо имат математиката и шахмата: "Има нещо общо, но шахматът е съвкупност от доста неща, има доста хора, на които не им се удава математиката, но са страхотни шахматисти, така че може би няколко процента (е припокриването)".