Все още няма обвинение към Гълъбин Боевски, каза говорителят на МВнР Весела Чернева на редовния си брифинг. Тя посочи, че процес срещу него може да започне до два-три месеца.

На този етап Боевски е заявил, че не се признава за виновен. Вчера в 13.30 часа бразилско време съпругата на Боевски и българският му адвокат, придружени от временно управляващия посолството ни в Бразилия, са се срещнали с него.

Дипломатът е провел и среща с началника на затвора, запознал се е с условията, при които е поставен Гълъбин Боевски, които е определил като приемливи, доколкото все пак това е затвор, посочи Весела Чернева.

Има необходимото медицинско обслужване, началникът на затвора е обещал да се грижат за сигурността и здравето на задържания. Очаква се днес да бъде сключен договор с местен адвокат, който да поеме процесуалната защита на Боевски.

Обсъжда се вариант, при който семейство Боевски да наеме малък апартамент в Сао Паоло, в който Боевски да може да бъде пуснат под гаранция. Това ще осигури условието той да има адрес в Сао Паоло, в който да изчака, след повдигане на обвинението, процеса и произнасянето на присъда.

Весела Чернева посочи още, че след разговора на министър Николай Младенов с бразилския му колега във външното министерство на Бразилия е определен служител, който следи случая „Боевски“ отблизо и ще информира българското МВнР за развитието по него.