Епичната битка за спасяването на водната учебна база на Националната спортна академия (НСА) в Равда от настъплението на частни инвеститори на първа линия на брега на морето получи нов обрат.

В 11 часа на 26 март съдия-изпълнител ще въведе ръководството на НСА във владение след решение на Върховния касационен съд. Според него на академията е признато правото на владение върху предоставената му от държавата спортна база. Съдия-изпълнителят ще въведе вуза върху парцел от 2660 квадрата.

Това е същото място, в което преди година и половина студентите скачаха в разкопаните от багерите окопи, за да спрат техниката, изпратена от инвеститора - фирма "Империал бул тръст". Тя е собственост на общинския съветник от Несебър Георги Георгиев, а доскоро съдружник в нея бе архитект Калин Тихолов. Сега на мястото, където се намираха окопите, се издига четириетажен апартхотел.

"Идваме с полиция, за да си върнем обратно земята. Уведомили сме областния управител на Бургас - влизаме във владение", поясни доц. Константинов. Парцелът се намира на десетина метра от морето срещу пристана за лодки, където се провеждат тренировките на шампионите. В момента върху него работници довършват строителството на комплекса. При трасирането на имота геодезистите на инвеститора са навлезли в съседния парцел, който е публична държавна собственост и се ползва от спортната академия. Градежът е върху самия пясък, а ивицата е на път окончателно да изчезне, след като само преди броени дни частният собственик огради сградата с бетонна стена, за да я предпази от вълните. Стената отрязва достъпа на кея и препречва единствения път до пристана по суша.

"Ако търсите плаж, идете на юг, тук не остана", с тези думи работници, които изливаха последните кубици бетон и поставяха арматура на мястото, където някога имаше пясък, посрещнаха репортера на "Преса". Преди да е готова, сградата вече е напълно разпродадена на чужди граждани. Казусът се заплита още повече, предвид новото съдебно решение, с което "Империал бул тръст" е осъдена да възстанови и да предаде част от терена на учебното заведение. /БГНЕС