Фондация „Български спорт” за 17-и пореден път ще връчи своите награди Спортен Икар на 18 декември от 11:00 часа във Военния клуб в столицата.

 

За поредна година тази церемония ще се осъществи с подкрепата на Българския олимпийски комитет, които е съорганизатор. БОК ще връчи награди на деятели и бивши спортисти по повод техни кръгли годишнини и особено заслуги за спорта у нас.

 

Първият носител на наградата Спортен Икар е състезателят по кану-каяк Николай Бухалов през 1992 година. Пластиките Спортен Икар и тази година са изработени от художника Христо Христов.

 

Организаторите на наградите имат намерението тази година да съберат всички носители на отличието и заедно да създадат клуб Спортен Икар. Отличените ще получат специални златни значки. На специална пресконференция днес организаторите съобщиха носителите на тазгодишните Икари, определени от специалното жури:

 

В категорията Спортен Икар за постижение на годината: Румяна Нейкова (гребане) - олимпийска шампионка на скиф от Игрите в Пекин 2008, шеста на двойка скул на Европейското първенство.

 

В категорията за Изключителни спортни резултати: Станка Златева (борба) - носител на сребърен медал от Олимпийските игри Пекин 2008, световна и европейска шампионка.

 

В категорията за Достойно представяне: Стела Енева (лека атлетика) - носител на сребърен медал на диск от Параолимпийските игри в Пекин 2008, Даниела Тодорова (лека атлетика) - носител на бронзов медал на копие от Параолимпийските игри в Пекин 2008, Явор Янакиев (борба) - бронзов медалист от Олимпийските игри в Пекин 2008, Радослав Великов (борба) - бронзов медалист от Олимпийските игри в Пекин 2008, Кирил Терзиев (борба) - бронзов медалист от Олимпийските игри в Пекин 2008.

 

В категорията Най-проспериращ млад спортист: Григор Димитров (тенис) - носител на две титли от Големия шлем - Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ за юноши

 

В категорията за Пробив в световния спортен елит: Александър Александров (гребане) - световен шампион на скиф за юноши и носител на бронзов медал от Европейското първенство за мъже, Александър Костадинов (борба) - световен шампион за юноши в категория до 55 кг и сребърен медалист от Световното първенство за мъже, Радослав Янков (сноуборд) - световен шампион за юноши, Иван Чепаринов (шахмат) - преминал гросмайсторската граница на ЕЛО 2700, 19-и световната ранглиста на ФИДЕ.

 

В категорията за Шампионско дълголетие: Евгени Иванов (волейбол) - пети на Олимпийските игри в Пекин 2008, дългогодишен член на националния отбор

 

Специалната награда на фондация „Български спорт” се присъжда на: Димитър Бербатов (футбол) - посланик на УНИЦЕФ, за изключителното развитие на спортната му кариера, за положителния имидж и популярност, които носи на страната ни.

 

Управителният съвет на фондация „Български спорт” удостоява със свои награди:

 

Мария Оряшкова (самбо) - световен и европейски шампион в категория до 80 кг.

 

Снежина Василева (самбо) - световен шампион в категория до 52 кг.

 

Мария Янчева (самбо) - световен шампион в категория до 60 кг.

 

Благой Иванов (самбо) - световен шампион по бойно самбо в категория над 100 кг, постигнал изключителна победа над големия боец Феодор Емелианенко, световен шампион по ММА, шампион по джудо на Русия, 5 пъти световен шампион по бойно самбо, с една единствена загуба в кариерата си.

 

Росен Димитров (самбо) - световен и европейски шампион по бойно самбо в категория до 82 кг.

 

Мирела Демирева (лека атлетика) - световна вицешампионка на скок на височина за девойки.

 

Илиян Петров (лека атлетика) - носител на сребърен медал от световно първенство за младежи с увреден опорно -двигателен апарат.

 

Розка Станчева (лека атлетика) - световен шампион в скок на дължина за ветерани.

 

Крум Велчев (вдигане на тежести) - носител на бронзов медал в категория до 70 кг от Световното първенство за ветерани в Гърция.

 

Журито на фондация „Български спорт” присъжда тази година и наградата за „Феърплей” на: Ивет Лалова (лека атлетика) за проявени висок дух и воля за успех в подготовката и участието си на Олимпийските игри в Пекин 2008 след тежка операция на крака и на Йордан Йовчев (спортна гимнастика) - финалист на Олимпийските игри в Пекин 2008, за изключително етичното му поведение в спорта и в живота.