В незабравимо преживяване се превърна петото издание на Лудогорския маратон за всички, които се събраха в неделя в местността Пчелина край Разград.

Пороите от последните дни направиха трасето особено предизвикателно.

За участие в дисциплините - 42 или 21 километра бягане и колоездене в пресечена местност, 10 километра бягане и дуатлон (42 километра колоездене и 21 километра бягане), както и бягане за деца се бяха записали 300 участници, но част от тях явно се изплашиха от времето и на старта застанаха най-смелите 220 състезатели от пет държави.

Битката с калта бе епична, но времето, докато течеше самото състезание бе сравнително благосклонно, проливен дъжд валя само около половин час, а температурите бяха доста подходящи за спорт на открито - много по-щадящи, отколкото обикновено в края на юли.

Калта направи горските пътеки трудни дори за ходене, а какво остава за бягане или колоездене и всеки завършил, независимо от мястото си на финиширане се чувстваше победител.

“Изключително добре организирано състезание и прекрасно трасе”, коментира румънецът Ливиу Бика, за когото това бе 170-и завършен маратон (бягане с дължина 42 километра). Според Бика Лудогорският маратон може да се превърне в истински хит сред жителите на Букурещ. Разград се намира само на 130 километра от румънската столица, а в Букурещ има много любители, участващи по подобни състезания. На тях обикновено им се налага да пътуват доста по-дълго до Карпатите, за да участват в планински бягания, отколкото биха пътували до Разград, посочи Бика.

В много емоционално изживяване се превърна финалът в най-тежката дисциплина - дуатлона за Славена Топалска, която имаше рожден ден. Тя завърши на трето място при жените и след близо девет часа в гората бе посрещната на финала от приятели и организатори, които й бяха приготвили изненада. Специално посрещане имаше и за Сребрин Бушев, който също успя да завърши дуатлона. Въпреки че не успя да се вмести в контролното време от осем часа, той също бе изчакан и получи поздравления за представянето си.

Това е едно от най-ценните качества на състезанията на Зелена стъпка - изчаква се и последния човек, а всеки участник разбира, че е ценен - не са насочени само към най-бързите. Това превръща тези събития много повече в срещи на приятели, отколкото в класически надпревари, в които всеки се състезава с останалите.

Организаторите бяха подготвили куп изненади за доброто изкарване на всички. На финала всеки завършил получаваше палачинка с натурален мед, приготвена специално за нея, вечерта преди състезанието имаше спагети за всички, а след финала и казан с топла леща. Единствено участниците имаха шанса да опитат и специален протеинов десерт за спортисти с логото на Лудогорски маратон и Зелена стъпка, направено от Barbarian Raw Bars. Всеки състезател получи и рисувана кърпа за глава, дело на художничката Весела Кучева.

Изключително трогателно бе и участието на Свилен Радев от Варна. Той първоначално е смятал да участва в дисциплината 21 километра бягане. Променя решението си, след като неговият приятел Дамян Николов, който също се е записал за участие, претърпява сърдечна операция. Тогава Свилен решава вместо 21 да бяга 42 километра, като втората обиколка посвети на приятеля си, който в момента се възстановява. Свилен бяга с два състезателни номера - своя и на Дамян и на финала и двамата с Дамян получиха силни аплодисменти.

Тази година новост бе, че и резултатите от бягането можеха да се следят в реално време, благодарение на изключителните професионалисти от Race Timing BG. Те могат да бъдат намерени на сайта на клуб Зелена стъпка.