Вече 20 години ноември наистина е мъжкият месец. От 2003 насам движението Movember – благотворителна организация, насочена към мъжкото здраве и най-вече повишаването на информираността за рак на простата, е спонсорирала над 1250 проекта и движения, свързани със здравето на мъжа. Ноември не е единственият месец, в който да си обърнете внимание – на вас и на вашите близки мъже, но е месец, в който много хора се сещат да го направят – и заради Movember. Мнозина биха си казали, че веднъж годишно не стига, но напротив –профилактичен преглед може да установи разликата между здравето и влошаването му. Веднъж годишно преглед на простата може да ви доведе успокоение или да алармира навреме за лечение. И тогава веднъж годишно е повече от достатъчно. Ноември е този месец, когато всички можем да бъдем герои и да спасим животи.

Простенал / Prostenal

източник: Prostenal

Профилактиката е най-ключовият елемент в превенцията на рак на простата. Изследванията държат човек в течение за здравословния му статус, предразположеността към заболяването, а навременното диагностициране е един от ключовите фактори за успешно лечение. Има обаче и други важни стъпки, които могат да променят играта в полза на мъжа.

Профилактиката не се изчерпва само с годишното посещение при уролог. Личната грижа за здравето е също толкова важен фактор. Спортът е най-добрият ни приятел – не само за поддържане на добра физическа форма и тонус, но и за психическото здраве, както и за превенция на различни болестни състояния. Спортът подобрява и ежедневието ни – помага ни да сме по-организирани, а също и комуникацията ни с хората. Спортуващият човек е по-здрав, по-щастлив, по-тонизиран и по-позитивен.

Простенал / Prostenal

източник: Prostenal

Друг важен аспект от профилактиката е и правилното хранене, а след една определена възраст, и приемането на правилни хранителни добавки и препарати. Чистата храна, избягването на пържени, нездравословни продукти, редуцираната консумация на алкохол, захарни изделия и газирани напитки, неупотребата на тютюневи изделия са базисни фактори, ключ към по-добър живот и крепко здраве. А при мъжете в средна и по-напреднала възраст приемът на продукти като Prostenal може да подобри качеството на живот, да спомогне за мъжката потентност, поддържа нормална функция на уринарния тракт и най-важното – спомага за здравето на простата. Prostenal може да се окаже незаменимо допълнение от ежедневието на здравия, продуктивен и деен мъж.

Простенал / Prostenal

източник: Prostenal

Мустакът няма пряко отражение върху здравето ви, разбира се. Но мустакът, особено на лицето на мъже, които не го носят обикновено, може да е ключът, подсказката, от която човекът срещу вас има нужда, за да си обърне внимание, да се замисли за здравето си и за това на близките си. Отбелязвайки Movember с този толкова мъжки атрибут, вие давате сигнал, като така развявате наметалото на супергерой – на човека, който е подсетил другите да помислят за себе си. Давате сигнал, че всичко е наред и всичко ще бъде наред, когато се грижим за себе си и хората, които ценим и обичаме. С усмивка, леко намигване и горд мустак.