Новоизбраното ръководство на обединената Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ), начело с председателя Милен Василев, беше вписано в Търговския регистър днес.

Тя заменя морално остарялото юридическо лице БФШ 64 и ще кандидатства за член на Международната федерация. За целта от ФИДЕ вече бе получена съответната покана.

БСФШ ще подаде необходимите документи до края на тази седмица.

С този ход бе елиминиран опитът за бъде стопирана дейността на новосъздадената шахматна федерация. Той стана факт, след като вписването на БФШ 64 в Търговския регистър бе спряно от жалба на клуб “Шах ХХI” с председател д-р Михаил Илиев.

"Очакваме всички шахматни клубове, които желаят състезателите им да бъдат регистрирани и да получават квоти за участия в международни турнири, да подадат заявления за членство в БСФШ до 13.10.2023 г. (петък).

Предупреждавам членовете на БФШ 2022, че ако не се присъединят към БСФШ, скоро ще загубят възможност за участие в международни турнири под егидата на ФИДЕ и European Chess Union. Ясно е, че лицензът на ММС не дава достъп до участие в международни състезания и квоти", написа във фейсбук юридическият представител на новата федерация Георги Градев.