За поредна година шестнадесеткратният шампион на България по сумо Петър Стоянов ще се разходи само по маваши (сумо препаската) в Лос Анжелис, както преди пред Медисън скуеър гардън в Ню Йорк. Причината е участието му в Гран При турнира на Америка, който отново ще срещне най-силните сумисти на планетата в битка за награден фонд от 50 000 долара. Това ще бъде първото по-голямо състезание на Вожда за 2009 година.

Преди това още на 16 януари осемкратният европейски шампион и трикратен световен първенец ще се пусне на демонстративен мач в Белград, с който ще се отбележи създаването на Сръбския сумо съюз, за който той има голяма заслуга. В бъдеще българските и сръбски сумисти ще имат съвместни лагери, като съседите ни са намерили гиганти от 250 до 290 килограма.

Ето какво още разказа Петър Стоянов пред Гонг:

Отново ще направим разходка по препаска маваши по улиците. Имаме пълна програма в Лос Анжелис, която започва още в пристигането и пресконференция на летището на 23 януари.

Благодарение на това, че доста хора познавам с Белград и бях реклама на сръбското Балкантурист, се стигна до възраждането на сръбската сумо федерация. След кратко участие през 1998 година и прекъсване съществуването й, се учреди съюз. Хората ни помолиха за съдействие, първи уроци, съвети. Намерили са трима състезатели, като най-лекият е 250, а най-тежкия 290 килограма. От февруари български треньор ще поеме работата със сумистите в Сърбия. Предвидили сме следващите лагери на националните ни отбори да бъдат абсолютно съвместни.

Коледно-новогодишните трапези не се отразиха на формата ми. Нямам пропуснат ден за тренировка, лошото е, че преди няколко дни лошо си ударих кръста. Във фитнеса работя с големи тежести, изстисквам както от състезателите така и от мен максималното. Хората се впечатляват от тежестите, които използвам. На лег-пресата последния път направих 1300 килограма с 15 повторения.

В България към мен и моите съотборници не съм чул да са получавани смъртни заплахи като тези към йокозуна Асашорю в Токио. В Япония сумистите са истински звезди, постоянен център на внимание, японската психика и манталитет е малко по-различна.

Дизайнерът на БФСумо предложи тази година да направим малко по-различен календар. Аз и Котоошу сме разсъблечени, а една българка е преобразена като японка в кимоно по всички стандарти. В страната на изгряващото слънце е напълно забранено японка де бъде разсъблечена. До преди 10 години на японките им бе забранено да ходят на сумо. Единственото, което позволяват е отзад част от врата да се вижда и това е единствената част от тялото, която се позволява да е разголена.