Петър Стоянов – Вожда, Даниел Иванов – Мъдрия и Христо Христов – Японеца донесоха общо 5 медала за България от изключително силния тази година турнир по сумо за Купата на Милано. Достойно бе представянето и на младия Иван Качаков – Юношата.

Както през 2008-ма, така и сега Петър Стоянов обра златото на традиционните си категории +115 кг. и абсолютна. При първата се получи български 1/2-финала между него и Христо Христов, след успех се стигна до финалната схватка, в която Вожда надви Хайтам Алсади – Али Баба за златото. Стоянов го надви и по-късно в абсолютна, но на 1/2-финала за по-малко от 3 секунди.

Даниел Иванов също заслужи два медала – сребро на абсолютна и бронз на +115 кг. За третото място той стартира с победа над добре окосмения египтянин Хани Салех, загуби от Али Баба и чрез допълнителни срещи стигна победа над естонеца Меелис Хувенсон. В същата категория Иван Качаков имаше лош късмет в началото да срещне солидният холандец Али Баба, но показа добра сила в последвалите изпитания.

С най-много претенденти за отличията бе абсолютна категория, където имаше сумисти с всякакви габарити. Българите обаче бяха над всички и взеха от всички отличия. За втора поредна година финалът противопостави Петър Стоянов и Даниел Иванов. Христо Христов не успя да стигне до бронза при +115кг., след като бе надвит от мощния египтянин Хани Салех, но го направи в абсолютна. Медалите им бяха връчени от министъра на спорта на Италия.

Сумистите ни останаха доволни от участието си и класата на турнира в Милано, като 5-те медала показват, че добре тренират. За това те получиха и купа и подаръци чанти от организаторите надпреварата.

Капитанът и мениджър на националния ни отбор Петър Стоянов реши момчетата да не участват и в отборната надпревара, защото получиха леки болежки при предишните схватки – Даниел бе ударен в носа с коляно на съперник, Христо бе ударен лошо в ръката и т.н.

Преди началото на турнира Али Баба дойде специално да се поинтересува от екипировката на националите ни и остана доста доволен от видяното. Доста от местните италиански журналисти проявиха интерес към Вожда, Мъдрия, Японеца и Юношата, като ги молиха за индивидуални интервюта и снимки.

Любопитен бе моментът на награждаването на Хани Салех за трето място в +115кг. Организаторите бяха приготвили и по една бутилка с грапа за медалистите, но мениджърът на фараоните изрично забрани и така гигантът бе утешен с кекс, но това видимо не му хареса. Египетските сумисти бяха доста сериозно подкрепяни от свои сънародници, костюмирани дипломати в Италия.