Петър Стоянов – Вожда е новия носител на Интерконтиненталната купа по сумо. Капитанът на националния ни отбор избута само за 3 секунди 360-килограмовия американски гигант Емануел Ярброу.

Вожда бе категоричен в успеха си, който му донесе еднометровия трофей. Схватката бе разрешена от Световната федерация да се проведе в София. Това бе първи сблъсък между Стоянов и световния шампион за 1996-та година, който е рекодьор по телосложение. На дохиото в хандбалната зала на НСА общото тегло на двамата сумисти надвишаваше 520 килограма. „Дребният” Ярброу влезе здраво, но с добър захват за мавашито Стоянов хвана съперника и го избута от кръга за 3 секунди. Под аплодисментите на публиката и заедно със сина си Здравко, Вожда вдигна Интерконтиненталната купа.

Трофеят попълва богатата колекция на Петър Стоянов, в който има 16 национални титли, 8 европейски и 2 сребърни медала от световни първенства.

Американецът с тегло 360-кг получи от ректора на НСКА и изп.директор на федерацията ни по сумо Лили Кънева почетен плакет.

На официалното откриване на 14-то открито държавно първенство се проведоха и демонстративни схватки, в които Петър Стоянов победи с изблъскване Христо Христов, а в най-колоритната Вожда загуби от сина си Здравко. Малчуганът, който е на 3,5 години дори повали на дохиото баща си.

На България Оупън в НСА взимат участие голям брой световни и европейски шампиони.

Десетина минути след схватката с тъмнокожия Емануел Ярброу, Стоянов стигна и до 16-тата си шампионска титла в България. По пътя към златото той се наложи над поляци, холандци и други именити сумисти.