250-килограмов американец ще хване в първата си среща капитанът на националния ни отбор по сумо Петър Стоянов на старта на Световното първенство в Чанг Мей (Тайланд). Вожда не бе пощаден при тегленето на жребия за сблъсъците на шампионата, като при успешно поваляне на дохиото на огромния Кели Джонсън, двукратният световен вицешампион ще се изправи срещу настоящия първенец на планетата Биамба Байарсдане от Монголия. Стоянов им изцяло положителен баланс от срещите си с 250-килограмовия американец, но две са загубите му от Биамба, последната от които е на финала на Откритото първенство на САЩ този година.

В кат. до 85 кг Стилиян Георгиев (шампион от Световна купа, двукратен световен вицешампион и двукратен световен бронзов медалист) има първа среща с тайландец, след това с холандец, а при успех на 1/2-финалите има за съперник сумист от Монголия.

В кат. до 115 кг Тодор Джуров (двукратен световен вицешампион и световен бронзов медалист) има първи мач с естонец, след това египтянин и евентуално на 1/2-финал излиза срещу монголец.

В абсолютна категория Христо Христов (двукратен световен вицешампион и световен бронзов медалист) първо трябва да се справи с японец, след това със световния вицешампион от миналата година Ярослав Пориз от Чехия.

Жребият за тримата ни юноши – Румен Илиев, Радослав Атанасов и Иван Качаков, бе добър, след като се разминаха в потоците си с представителите на Япония и Монголия.

При жените в кат. до 80 кг Галина Иванова (световна вицешампионка и световна бронзова медалистка) има първа среща със сумистка от Тайланд и е в едни поток със многократната световна и европейска шампионка Марина Двореския от Русия и лидерката на тима на Украйна. При над 80 килограмовите потокът на петкратна европейска бронзова медалистка, световна вицешампионка и двукратна световна бронзова медалистка Цветана Божилова също не е лек.