Петър Стоянов-Вожда разкри в предаването „Голлиния” интересни моменти от японската сватба на Калоян Махлянов-Котоошу. Стоянов бе кум на Махлянов, който в Токио се ожени за японката Асако

„Японската сватба е доста по-различна от българската. Целта там е толкова да се трогнат гостите, че да се разплачат”, каза Стоянов, който е първи треньор по сумо на Котоошу.

„Сватбата започна със счупването на шест бурета със саке, като всеки от най-важните гости трябваше да счупи по едно от тях.”

„Булката сменя четири пъти тоалета си през целия ден. Това се прави във всяка японска сватба, а при тази всичко бе малко по-пищно и празнично, заради медиите, обществото, а и самите сумисти.”

„Успяхме да вкараме в програмата 3 минути българско хоро. На сватбите няма музика. Можеш да поздравиш младоженците единствено когато си тръгва, защото по време на церемонията не се говори с тях. Това е Япония, такива са традициите”, коментира Вожда.

Петър Стоянов обясни и че на сватбите на сумистите в Япония вместо подаръци се носят пари - от 500 до 5000 долара, според ранга на госта в сумото или японската йерархия, като тези пари не отиват при младоженците, а в школата, която пък от своя страна е платила организирането на сватбата.

По времето на сватбата двама български национали бяха на лагер в школата на Токийския университет – Христо Христов и Иван Качаков, като Качаков е бил харесан и е получил покана да влезе в професионална школа, като в момента вървят преговори той да стане третият българин в профисумото.