Най-титулуваният български сумист Петър Стоянов, който е мениджър и капитан на националните ни отбори очаква 2009-та година да бъде основополагаща за новото поколение сумисти. Той ще заведе с помощта на Калоян Махлянов – Котоошу част от представителния ни тим на два подготвителни лагера в Япония, където младите ще израснат много.

„Лагерите на националите ни в Япония тази година ще дадат много голям тласък на младите. Още на Европейското през юни месец ще има резултат от тях. 2009 година ще бъде основополагаща за новото ни сумо-поколение. От 1 до 10 април в Япония ще бъдат 7 сумисти на първи лагер преди шампионата на Стария континент, а следващият е преди Световното от 15 септември до 5 октомври”, каза Вожда пред Гонг.

Ето какво още коментира Петър Стоянов:

„2008 година бе поредната година, през която защитавахме честта на българското сумо школа. Световната титла ми се изплъзна на финала. Взех 10 медала от най-престижните турнири, след като победих най-добрите по няколко пъти и взех малък реванш за Мондиала. Такъв е животът. Надявам се по-скоро да се появи някой нов конкурент на мен и Калоян. Както в сумото, така и в живота е трудно, защото сумото е на доста високо ниво и се изисква страшно много труд и себеотдаване. Има млади талантливи момчета, само време има трябва.

Надявам се да наваксам за Световното и да взема титлата тази година. Искам злато и от Световните игри за неолимпийски спортове в Тайван през юни. Ще дам всичко от себе си още на Европейското и турнирите. Първото ми състезание е на 24 януари в Лос Анжелис - Гран При на Америка. Каквото сабя покаже!

Има две млади, но изключително силни физически момичета има в Топ 10 у нас. Анна Методиева и Габриела Василева са на 18 и 16 години и могат да побеждават по международните турнири. Има доста хляб и психика в тях.”