Един от водещите рефери в Световния снукър се включи в борбата срещу новия коронавирус в родната си Белгия. Оливие Мартел, който щеше да бъде в шефилдския театър Крусибъл тази седмица за Световния шампионат, работи вместо това като медицинска сестра в болница AZ West във Вьорне.

„Когато вирусът започна да се разпространява с тревожни темпове, всяка болница създаде допълнително крило за извънредни случаи, така че имаше едно за пациенти с COVID-19 и едно за всички останали болни. Моята старша медицинска сестра ме попита дали бих искал да работя в звеното с пациенти, заразени от коронавирус. Щях да бъда в Шефилд, така че тези две седмици ми бяха свободни в графика. Аз отговарям за реда, по който ще бъдат лекувани пациентите, така че аз съм първият човек, който те виждат“.

„Работата ми е свързана с това да оценя тяхното състояние, да проверя симптомите им, да проверя дали други членове на семействата им не са болни, и впоследствие решавам дали те трябва да се подложат на тестове за коронавирус или да отидат на лекар. Така че виждам много пациенти всекидневно. До някаква степен това е основната работа на една медицинска сестра, защото аз проверявам симптомите. Свикнал съм да бъда на първа линия, защото в радиологията правя скенери, които показват дали даден рак се разраства, така че виждам първо тази информация и я предоставям на онколога. Но, разбира се, никога не съм работил в подобна обстановка като сегашната“, сподели той за Световния снукър.

Мартел реферира някои от най-големите мачове в историята на снукъра в своята кариера, малко от тях с по-голямо значимост от финала на Световното през 2015, но добави, че работата му на арбитър не се доближава до напрежението в настоящите му задължения. Винаги съм казвал, че това да бъда съдия на снукър мачове е фасулска работа в сравнение с истинската ми професия. Разбира се, че се отнасям към снукъра като с работа, но за мен е почивка. И това никога няма да бъде по-вярно от момента, в който се завърна обратно на турнир – надявам се възможно най-скоро“, завърши белгиецът. Световното по снукър трябваше да се проведе в Шефилд между 18 април-4 май. Все още няма нови дати за най-голямата надпревара в спорта.