Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков се срещна с основателя и председател на Европейски институт за управление на зали и стадиони (EVMI) Майкъл Сиболд.

Курс при Сиболд в Лондон вече изкараха шефовете на зала „Арена Армеец” София Иван Драндийски и Борислав Велков, а в края на август предстои втора част на обучението в Германия.

„Новата зала на София е едно страхотно съоръжение и се радвам да видя, че в нейното управление вече се прилага наученото от курса в Лондон. Хубаво е, че вие се грижите за спортната инфраструктура на страната, защото това е пътят към успеха”, каза Сиболд.

Министър Нейков му показа плановете за строеж на нов национален стадион, който първоначално да е с по-малък капацитет, но с възможност за надграждане. За строежа в момента се водят преговори с чуждестранни инвеститори.

„Това е правилно решение. В много страни се направиха големи стадиони, които стоят празни. А когато видите, че запълвате съоръжението за всеки мач, е добре, че може да го надградите”, коментира още немецът.

Майкъл Сиболд е основател и председател на EVMI / Европейски институт за управление на зали и стадиони/. Институтът е част от същата специалност на университета Гринуич в Лондон. Завършилите този институт реално управляват водещите зали и стадиони по света. Той работи в много близко сътрудничество с УЕФА и Международния олимпийски комитет, както и най-големите промоутърски компании.

Сиболд е собственик на една от водещите компании в Германия – Франкфурти, за цялостен консултинг на спортни и обществени обекти от голям мащаб, спортен маркетинг и спортно право. Немецът е юрист по професия, а в адвокатската му кантора, която е специализирана в областта на спорта и спортното право работят 40 юристи. Компанията извършва одит и консултинг на големи спортни обекти в процеса на проектиране, строителство и менажиране, така че да бъдат постигнати максимални резултати спрямо инвестициите. Това е важен процес в страни, които тепърва изграждат спортна инфраструктура.