България се надява да вземе реванш от САЩ още на тази Олимпиада за поражението ни снощи с 1:3 гейма. Това заяви пред Гонг водачът на волейболистите ни Иван Тодоров от Пекин. След тренировка сутринта, националите ни получиха възможност да се разходят и сменят въздуха преди видеото и мача с Италия утре. През свободното си време Жеков, Салпаров и компания си говорят на моравата пред блока, в който са настанени в Олимпийското село.

„Има съжаление в лагера ни, заради загубата снощи. Това бе възможно, но не се получи заради грешките ни в края на четвъртия гейм. Ако бяхме взели частта, то щеше да бъде наш и мачът. Загубата не е фатална”, каза Тодоров и допълни:  „Мобилизацията е много сериозна, защото виждаме, че с всеки следващ мач подобряваме играта си. Отборът ни иска в някой от следващите етапи да срещнем САЩ отново и да вземем реванш. Лесни противници няма. И Матей Казийски се ядосва, че не успяхме да бием американците. Негови са думите „Ние пак ще се срещнем с тях!”. Трябва на всяка цена да победим Италия и Венецуела. Настроението ни остава напълно боево и сме мобилизирани. Решихме да дадем на момчетата възможност да се разтоварят с разходка, след като тренираха тази сутрин. Довечера ще имаме видео-разбор”.

Относно жребия за ¼-финалите, където първият от група А играе с четвъртия от поток Б и обратно, на вторите и трети тимове от двете групи участват в пълен жребий, в лагера ни се говори: „По всяка вероятност ще завършим груповата фаза на 2 или 3 място и ще имаме пълен жребий. Планове и сметки не е време да правим. Стоев има предпочитания да ни се падне отново Италия. Сега най-важното е да спечелим срещу Италия, след това да бием и Венецуела. Пък след това, който ни се падне. Всички отбори са силни”.

Тодор Алексиев е възстановен и вчера бе титуляр, относно другия ни контузен посрещач Тодоров заяви: „Състоянието на Костадин Стойков се подобрява. Помогна ни и масажистът на Германия, който се оказа специалист по кръстовете. Поработи върху него. Коцето днес е по-добре, да се надяваме, че ще се възстанови, защото има огромно желание да играе”.

„Едно българска роза” е песента, с която домакините насърчават по време на мач нашите волейболисти. „Имаме страхотна агитка в залата, която в основния си състав е от посолството. Със знамена и гласовитост, горещо ни подкрепя. Такава подкрепа ни е необходима. Има и друго хубаво нещо в залата – по време на почивките и прекъсванията, организаторите пускат известната песен на Паша Христова „Една българско роза” и това е прекрасно”, поясни членът на УС на БФВ.

„За сега ние няма как до подкрепяме другите български спортисти в Пекин. Програмата ни е такава, че всеки ден има тренировки, видео, олимпийското село е доста отдалечено от залите. Обикновено пътуването до съоръженията отнема поне по 45 минути. В свободното си време, волейболистите ни се разхождат в селото, четат, почиват по стаите и пред блока ни. Седим и си говорим на хубавата морава отпред. Всички участници на Олимпиадата сме едно голямо семейство, може би само нациите, които не съществуват не са тук. Например, преди малко като се разхождах, се видяхме с Лой Бол и проводехме приятелски разговор с доста хумор. Поздравих го за вчера и му казах, че искаме пак да се срещнем на полето за реванш”, добави Тодоров.

Водачът разказа и за храната на играчите ни: „Момчетата са нахранени, има много голямо количество храна. Менюто е разнообразно, има средиземноморска, азиатска и европейско храна, има и МакДоналдс. Нямаме оплаквания относно храната. Вчера ни валя проливен дъжд, днес ни пече слънце”.