Състезателят по кик бокс Владо Вълев е спортист №1 на Варна за октомври-2013. Варненският топ-боец добави още една световна титла към богатата си колекция. Питбула е номер 1 на планетата, след като спечели златото на СП по кик бокс, стил К1 в Бразилия. Владо на практика защити трофея си, защото той бе действащият световен първенец. Варненският боец на СК „БОИЛ“ бе обявен за най-добър състезател на Световното първенство. Негов треньор е Красимир Кирилов. Вълев успя да спечели и онлайн анкетата „Спортист на Варна” с 44,41 %.

Екипажът на ветрохода „Роял Хелена” бе обявен за отбор №1 на октомври - 2013. Екипажът и практикантите от Висшето военномороско училище участваха в Ликамобил Средиземноморска регата Тол Шипс от 21 септември до 5 октомври в конкуренция с още 40 ветроходи и яхти. Капитан на ветрохода е Димитър Генчев, а Пламен Свещаров е изпълнителен директор на Топсейл ООД.

Българският кораб се състезава в клас А – на най-големите ветроходи като негови конкуренти бяха „Мир“, Русия,“Ла грейс“, Чехия, „Александър фон Хумболт“, Германия. Те успяха да изпреварят ветрохода „Мир“ – един от най-бързите кораби в света.

Първа гонка Барселона - Тулон

Класиране:

1. „Мир“ Русия

2. „Роял Хелена“, България

3. Ла Грейс, Чехия

Втора гонка Тулон- Ла Специя

1. „Ла Грейс“, Чехия

2. „Роял Хелена“, България

3. „Мир“, Русия

„Роял Хелена“ се класира втори в клас А след „Ла Грейс“, Чехия и преди „Мир“, Русия.

Генерално класиране за всички класове -

1. „Ла Грейс“, Чехия

2. „Акела“, Русия

3. „Роял Хелена“, България

Това е първо участие на български ветроход в Тол Шипс през последните 3 години, дебют на „Роял Хелена“ на голямо международно състезание и уникален успех, постигнат от български ветроходци през последните 7-8 години. Това е най-доброто класиране на български ветроход и уникално постижение за наш екипаж през последните години. „Роял Хелена” се конкурира с още 40 ветрохода и яхти. Корабът, собственост на варненската фирма Топсейл ООД, е един изцяло български продукт , конструиран и построен във Варна от МТГ „Делфин” и развива своята мисия за издигане на морската идея и популяризиране на плаването под ветрила сред хора от различни поколения.

За №1 на варненското спортно училище за месец октомври-2013 е избран един млад боксьор, но сериозен кандидат за бляскава кариера- Христо Барбов.Той защитата цветовете на БК „Ч.море” с треньор Димчо Савов. Барбов спечели златен медал в първия кръг на ДП по бокс в Пловдив, след успех на финала над Мартин Леков от „Национал“ София, като спечели с 3-0 гласа.