Владимир Коев донесе първия златен медал за България от балканското първенство по колоездене на шосе за юноши и мъже, което започна днес в Турция. Състезаващият се тази година за „Хемус” (Троян) национал спечели шампионска титла в мъжкия елит в дисциплината индивидуално бягане по часовник. Владо бе най-бърз по 25-километровото трасе от Текердак и заслужено стана балкански шампион.

Втори след него, е също българин – 41-годишният ветеран и негов съотборник в „Хемус” (Троян) - Павел Шуманов, за когото остана среброто и вицешампионската титла.

България спечели още две престижни отличия в същата дисциплина - индивидуално бягане по часовник. Младата надежда Йовчо Йовчев („Хемус”- Троян) стана вицешампион в „часовника” на 18 километра при юношите старша възраст.

В надпреварата при юношите младша възраст бургазлията Стоян Андонов (КК „Бургас”) грабна бронзовия медал в индивидуалното бягане по часовник на 12 километра.

„Тръгваме много добре на тази балканиада, момчетата се хвърлят здраво. Владо Коев и Павката Шуманов караха много нахъсано и напълно заслужиха отличията си. Надявам се успехите ни да продължат и в следващите два дни, когато са общите стартове в отделните възрастови групи”, коментира генералният секретар на БКС Цвятко Чолаков, който е водач на българската делегация.

Балканският шосеен шампионат стартира днес и ще приключи на 2 август. За събота и неделя и предвиден общият старт.

Утре ще стартират обаче само юношите - младша възраст. Те ще бягат по трасе с дължина 70 километра.

В третия състезателен ден -в неделя (2 август), ще се проведе общият старт в останалите две възрастови групи. Юношите старша възраст ще изминат пробег от 91 километра, а мъжете - елит и състезателите до 23-годишна възраст – от 155 км.