В света съществуват много и разнообразни спортове, а техните фенове са милиони. Едни от нас харесват футбола, други следят всички тенис срещи, а в Индия пък са луди по крикет. Има един спорт обаче, чиято популярност не е от вчера или днес, а притежава дълга история. Имаме предвид конните състезания, които са особено известни сред англичаните, които всяка година с нетърпение очакват големите турнири. В следващите редове ще споделим десет от най-известните коне, които са оставили траен отпечатък и се помнят и до днес от върлите фенове на този спорт, залагащи в платформата на бет 365.

Кои са десетте най-популярни състезателни коне за всички времена?

Интересното за този вид коне е, че много често притежават изключително забавни и шантави имена. Някои собственици кръщават животното си на любим комикс герой, други на известни учени, а трети просто комбинират съвсем случайни думички. Дали шантавите имена влияят на кариерата, то ние можем само да гадаем. А сега нека не губим повече време и да разберем повече детайли за състезателните коне, които са останали в историята на турнирните надбягвания в спорта.

Kincsem

Започваме с най-популярният състезателен кон на Източна Европа. Цели четири години той не познава загубата и постига 54 победи от 54 състезания, в които е участвал. Това се случва между 1876 и 1879 година. Този кон е участвал в състезание в Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Словакия, Англия и Франция, но е роден в Унгария.

Black Caviar

Стигнахме и до първото интересно име на кон, а именно Черен хайвер. Той е роден в Австралия и успява да спечели цели 25 състезания подред, между 2009 и 2013 година. Печалбите, които Черен Хайвер носи на собственика си, надхвърлят 8 милиона долара. Black Caviar се състезава само веднъж извън родната Австралия и това се случва в Англия през 2012 година, а състезанието е Royal Ascot.

Hurricane Fly

Този състезателен кон е роден в Ирландия, но обучението му за надбягванията се е провело във Франция. В цялата си кариера той участва в общо 42 състезания, като става победител в 26 от тях. Преди да се пенсионира Hurricane Fly заработва и приятната сума от почти 2 милиона паунда.

Zenyatta

Дойде време и за първият кон от САЩ, който определено си е заслужавал шейсетте хиляди долара, които са били платени за него при първоначалната покупка. През своята професионална кариера Zenyatta участва в 20 надпревари и печели 19 от тях. Най-голямата печалба от състезание идва след надбягването в Breeders’ Cup Classic, където „заработва“ цели 2.7 милиона долара.

Вижте кои са 10-те най-известни състезателни коне за всички времена

Makybe Diva

Това е женски кон, който е роден в Англия, но е транспортиран до Австралия, където и заслужава своя статус на легендарен състезател. Makybe Diva поставя рекорд между 2004 и 2006 година, като печели турнира Melbourne Cup три пъти. Това постижение остава неподобрено и до днес, като конят на второ място печели същия турнир два пъти. Дали в близкото бъдеще, някой състезателен кон ще подобри този рекорд, то ние можем само да гадаем. Това зависи и от факта дали залагането на конни надбягвания ще влезе в списъка с любими игри на българите.

Kelso

Още един американски състезател, който постига 39 победи през кариерата си, в общо 63 състезания, в които е взел участие в средата на миналия век. Общите печалби на Келсо са почти 2 милиона долара, което си е доста сериозна сума в наше време, а какво остава за годините, в които се е състезавал. Келсо печели титлата „Американски кон на годината“ пет поредни пъти между 1960 и 1964 година, което говори достатъчно за неговите умения и постижения.

Winx

Ще започнем със „заработената“ сума от този състезателен кон, която достига над 26 милиона австралийски долара. Winx влиза в Австралийската зала на славата още докато е в тренировъчен режим през 2017 година. Този женски кон държи и рекорд от 4 последователни победи на Cox Plate, като този рекорд е неподобрен и до днес.

Seattle Slew

Отново се връщаме до миналия век, когато едни сред най-бързите коне в света е бил и Seattle Slew. Той има цели 14 победи в състезания от общо 17 старта. Той определено е можел да привлича вниманието на зрителите през златната ера на американските коне по онова време. Seattle общо е изкарал 1.2 милиона долара през кариерата си.

Man o’ War

Тук пък ще се върнем чак до двайсетте години на 20 век, за да отдадем заслуженото на състезателен кон с цели 20 победи от общо 21 състезания. По онова време този кон е купен за едва пет хиляди долара, а през кариерата си натрупва цели 249 хиляди долара, които днес биха били равни на около 3.5 милиона долара.

Secretariat

Завършваме с този легендарен състезателен кон, който печели титлата Американски кон на годината два поредни пъти – през 1972 и 1973. Освен всичко той печели близо 1.5 милиона долара от наградни фондове, в рамките на едва 21 състезания, от които цели 16 от тях със завършени първи места.

Заключение

Май вече стана ясно, защо изброените по-горе коне са толкова известни. Печалбите, които те са донесли на собствениците си, са меко казано умопомрачителни. Без съмнение тези спортни животни са си заслужили мястото в историята на надбягванията. Все пак желаем да напомним, че желаещите да залагат на конни състезания, трябва да практикуват отговорно залагане и то само в лицензираните и безопасни платформи. В противен случай рискуват да развият зависимост към хазарта, която трябва да се избягва на всяка цена.