Малко вероятно е вирусът, убил 24 деца в Китай, да стане заплаха за Олимпийските игри в Пекин, макар че все още е твърде рано да се каже дали неговото разпространение е достигнало върха си. Това оповести Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Асошиейтед прес.

Китайското министерство на здравеопазването оповести, че е засилило мерките за овладяване на разпространението на вируса, който поразява предимно деца.

Ентеровирус 71, който причинява тежко заболяване на ръцете, краката и устата, е поредния проблем пред комунистическото правителство в хода на подготовката на Олимпийските игри, която вече беше помрачена от размириците в Тибет и опитите за саботиране на щафетата с олимпийския огън посочва АП.

"Изобщо не смятам, че този вирус може да представлява заплаха за Олимпийските игри или което и да е предстоящо събитие. Заболяването засяга предимно малки деца", каза на пресконференция представителят на СЗО за Китай Ханс Трьодсон.

Междувременно китайската държавна информационна агенция Синхуа съобщи, че във Фошан, провинция Гуандун, е починало момченце на възраст година и половина, заразено с Ентеровирус 71, известен още като ЕВ-71.

Друго дете, което почина на 25 април, също е било заразено с вируса. Така жертвите на ЕВ-71 стават 24 и обхващат втора провинция, след като вирусът покоси 22-ма души в провинция Анхуей, на около 1700 километра на север.