Българският екипаж Петър Ценков/Иван Маринов с Опел Антара се класира на престижното 11-то място на Рали „Мароко” 2012 в клас Т1.1 при автомобилите.

В 6-дневната надпревара машината на „Ралирейд.БГ” оцеля в тежките условия на предверието на Сахара и показа отлични показатели преди участието в най-престижната надпревара – Рали „Дакар”.

Рали „Мароко” 2012 официално се превърна във второто по големина рали-рейд състезание в света след „Дакар”. В тазгодишното издание се включиха 180 състезателни превозни средства – автомобили, бъгита, мотоциклети, АТВ машини и камиони. Почти целият световен елит пристигна в югоизточната част на Мароко, за да проведе последна репетиция преди „Дакар”. Конкуренцията при автомобилите бе жестока при наличието на отбори като Monster Energy X Mini, Overdrive, Dakar X и много други тимове с многомилионен бюджет и практически неизчерпаем технически ресурс. В тази конкуренция екипът на Петър Ценков свърши работата си професионално и всеотдайно, което е отразено и крайното класиране.

ВИДЕО: Великолепно българско класиране на Рали Мароко

Ценков и навигаторът му преминаха през безброй изпитания по време на 6-те етапа. Затъване в коварните дюни на Мерзуга доведе до повреда в задната предавка на скоростната кутия на Антара-та. Дори с тази повреда обаче екипажът бе сред 15-те най-бързи в скоростния преход от Ерфуд до Загора в третия ден, а в четвъртия постигна почти немислимото – завършен етап при над 120 км поле от дюни без задна предавка – изпитание, в което малцина биха посмели да се впуснат. Повредата в скоростната кутия бе отстранена и в последните два дни Ценков и Маринов можеха да се съсредоточат изцяло върху битката в класирането. В тези заключителни километри българите отговориха на основния въпрос, който ги интересуваше преди заминаването за Мароко – „Готови ли сме за „Дакар”? Отговорът е – „Да, Петър Ценков, Иван Маринов и техните механици са готови за голямото предизвикателство”.

Класирането на 11-то място в клас Т1.1 (автомобили 4х4) и 21-во в общото класиране на всички автомобили и камиони вдига летвата и възбужда апетита преди заминаването за Южна Америка. Защото в Мароко Ралирейд.БГ показа, че може да мери сили в неравностойната битка с огромни индустрии. Следващата арена на тази среща ще бъде на хиляди километри от България от 5-ти до 20-ти януари в Перу, Аржентина и Чили.

Тук можете да станете съпричастни с  част от преживяванията на нашите екипажи: