Световната и европейска шампионка Станка Златева е спортист №1 на България за 2011 година. Състезателката по борба печели приза за втора поредна година! Министърът на спорта Свилен Нейков награди именитата ни състезателка, която вече има квота за Игрите в Лондон догодина. Станка Златева зае първото място в анкетата с голяма преднина пред втория - Петър Стойчев и третия - Елис Гури.

ВИДЕО: Станка Златева е спортист №1 на България за 2011 година!

източник: Gong.bg

Ето и 10-те най-добри спортисти на България, избрани след журналистическия вот:

№1 Станка Златева - борба - 1246 точки

№2 Петър Стойчев - плуване - 1093 точки

№3 Елис Гури - борба - 1051 точки

ВИДЕО: Станка Златева е спортист №1 на България за 2011 година!

източник: Gong.bg

№4 Кубрат Пулев - бокс - 1018 точки

№5 Ивет Лалова - лека атлетика - 731 точки

№6 Цветана Пиронкова - тенис - 449 точки

№7 Константин Паскалев - културизъм - 401 точки

№8 Силвия Митева - художествена гимнастика - 394 точки

№9 Ваня Стамболова - лека атлетика - 387 точки

№10 Владимир Зографски - ски скокове - 364 точки

За треньор на 2011 година бе определен отново миналогодишния победител – Симеон Щерев. Той е и личен треньор на спортист номер 1 на страната ни – Станка Златева. Министърът на спорта Свилен Нейков награди и подгласниците на треньора по борба - Илиана Раева (художествена гимнастика) и Красимир Туманов (плуване).

Класация при треньорите:

№1 Симеон Щерев - борба

№2 Илиана Раева - художествена гимнастика

№3 Красимир Туманов - плуване

За отбор на годината бе избран националният ансамбъл по художествена гимнастика на България. Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христиана Тодорова и Катрин Велкова заслужиха признанието в конкуренцията на четири мъжки тима (волейболен клуб ЦСКА – мъже, национален отбор по баскетбол за мъже, национален отбор по волейбол за мъже и баскетболен отбор Лукойл Академик – мъже). Наградата им връчи олимпийската шампионка в скок на височина Стефка Костадинова.

Символът на спортната гимнастика Йордан Йовчев връчи наградата за спортист номер 1 с увреждания на Ружди Ружди - лека атлетика (първо място на диск и гюле от Световното първенство по лека атлетика за младежи с двигателни увреждания, първо място на копие и гюле от Европейското първенство по лека атлетика за младежи с увреждания, второ място на диск от Европейското първенство по лека атлетика за младежи с увреждания).

Пищната церемония, на която бяха определи 10-те най-добри спортисти на България, тримата най-добри треньори, отбора на годината и спортист №1 с увреждания за 2011 година се проведе в Зала 1 на НДК. Стартът на бляскавия спектакъл даде британският актьор Бен Крос, който си партнира с Мария Петрова на огромната сцена.

По време на церемонията в НДК бе почетен и Иван Славков - Батето, който си отиде през тази година.

Концепцията за “Спортист на годината 2011” бе подчинена на секундите и стотните, които определят победителите и предстоящите Игри в Лондон, още повече, че голяма част от действащите шампиони ще мерят сили на Олимпиадата през 2012 година.

За първи път в световната практика шампионите в трите най-успешни музикални формата – X-factor, The Voice /Гласът на България/ и Евровизия, излязоха заедно на една сцена. В зала 1 на НДК Стела, Поли и Рафи пяха за спортните шампиони на България. Те изпълниха хитове, аранжирани от музикалният продуцент на церемонията - Владимир Ампов-Графа и композитора Румен Бояджиев-син. За доброто настроение, но достатъчно изискано изживяване, помогна и уникалното изпълнение на световния бийт-бокс шампион Скилър, Майк Флеминг и Митко Кърнев нажежи допълнително атмосферата при раздаването на най-престижните награди в българския спорт. Дори водещият на церемонията – британската звезда Бен Крос се включи в музикалната програма със стилно изпълнение на хит на рок-банда номер 1 в света.

ВИДЕО: Станка Златева е спортист №1 на България за 2011 година!

източник: Gong.bg

ВИДЕО: Станка Златева е спортист №1 на България за 2011 година!

източник: Gong.bg

ВИДЕО: Станка Златева е спортист №1 на България за 2011 година!

източник: Gong.bg