Щъркел със шапка в лодка ще бъде талисманът на Европейското първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив от 16 до 18 септември тази година. Птицата има символично значение за организаторите, които се надяват той да донесе късмет, щастие и нови сили на участниците. Един от спонсорите на родната федерация по гребане, който поднови контракта си с централата пък ще обяви конкурс за име на щъркелчето, като победителят ще получи парична премия от 500 лева и спортна екипировка.

Освен талисманът БФГребане представи и логото на шампионата в присъствието на Светла Оцетова, Румяна Нейкова, световния вицешампион за младежи до 23 години Георги Божилов, спортния министър Свилен Нейков, който сподели, че ще бъде подобрена инфраструктурата около гребния канал в Пловдив.

„Вече си имаме лого, талисман, остава ние да се представим достойно. Пожелавам успех на нашите състезатели, да гонят не само финали, но и медали. И дано в Пловдив отново да чуем българския химн”, каза на церемонията спортно-техническият директор на федерацията Румяна Нейкова.

Преди Евро`2011 в Пловдив националните ни гребци пък ще участват на Световното за юноши и девойки в Итън (Великобритания) от 3 август, както и шампионатът на планетата за мъже и жени, който е и олимпийска квалификация в Блед (Словения) от 28 август до 4 септември.