Обвинителят на Оскар Писториус в съда обвини лекоатлета, че лъже под клетва и променя своята версия. Това се случи по време на кръстосания разпит на обвиняемия, в който южноафриканецът трябваше да разкаже за нощта, в която застреля приятелката си Реева Стеенкамп.

Прокурорът Джери Нел показа на Писториус снимки от спалнята на спортиста, които са били засети сутринта след фаталната стрелба. За кратък период Нел посочи доста обекти от стаята, за които показанията на олимпийския и параолимпийския бегач се различават коренно. Според собствената си версия след като е застрелял Стеенкамп, Писториус е изтичал до балкона, за да повика за помощ.

На снимките обаче точно пред вратата на терасата стои голям електрически вентилатор, който би попречил на лекоатлета да отвори вратата. „Сам виждате, че този вентилатор е в позиция, която блокира пътя Ви. Би Ви било много трудно да затворите вратата към балкона”, настояваше Нел.

Спринтьорът отвърна, че електроуредът най-вероятно е бил преместен от полицаите, докато са оглеждали местопрестъплението. „Вашата версия, г-н Писториус, е лъжа. Вие никога не сте спускали завесите. Точно затова сега си измисляте тези неща, сега стоварвате всичко върху полицаите: те са преместили завивките върху килима, те са мръднали вентилатора, те са прибрали завесите”, не отстъпи Нел.

Тъй като няма преки свидетели на стрелбата, задачата на прокурора е да намери пробойни в показанията на Писториус. До този момент атлетът държи на версията си, според която е открил огън, понеже е помислил, че крадец е нахлул в дома му.