Парадът на ветрилата - най-зрелищната част на Tall Ships, беляза края на варненското домакинство на прочутата ветроходна регата. Да се насладят на атракцията край варненския бряг се стекоха десетки хиляди души.

Парадът поведе славната българска баркентина „Калиакра", брандирана с логото на Варна - кандидат за Европейска столица на културата 2019. Ветроходите потеглиха от фара на вълнолома. След поворот пред резиденция „Евксиноград" дефилираха отново в залива, преди да поемат към стартовата линия, изнесена на около 10 мили в открито море.

Въздушните кадри, заснети от нюзкоптера на Darik Sky, показват как изглеждаше атракцията отгоре. Видеото разкрива от друг ъгъл величието на огромните платноходи и огромния интерес, който те предизвикаха във Варна.

Монтажът на видеото е дело на Димитър Дачев. Музиката е на Живко Петров и е написана специално за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море. Надпреварата включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.