Арена Армеец София е открита. Спортното бижу на България най-после отвори официално врати! Малко след 18.00 часа лентата бе прерязана, с което дългогодишното чакане приключи. Близо 12 хиляди души видяха на живо официалната церемония, в която участие взеха министър-председателят Бойко Борисов, спортният министър Свилен Нейков, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на БОК Стефка Костадинова.

Водещи на официалната част бяха световната шампионка по художествена гимнастика Симона Пейчева и водещият на Дарик радио Драго Симеонов. Най-голямата изненада в това отношение обаче бе дикторският глас на Томислав Русев, който влезе в обичайното си амплоа, представяйки главните действащи лица и вдигайки адреналина на публиката. Участие в развлекателната част взеха още Елица и Стунджи, трио тенори, симфоничен оркестър, както и участничката ни на Евровизия - Поли Генова.

След встъпителните думи и обявяването на Арена Армеец за открита, на терена излязоха двата волейболни отбора на България и Сърбия. Това е и първото спортно събитие, което ще се състои в залата.

“Изключително съм горд, че днес в този ден може да кажем, че Арена Армеец е готова. След 18 месеца упорит труд и работа Арена Армеец стана факт. България има своите големи имена спортисти, които с много труд и много воля показаха, че нищо не може да ги спре и именно това наше спортно семейство заслужава тази спортна зала. Сигурен съм, че всеки, който е днес в залата е искрено развълнуван. Искам да се обърна с благодарност към министър-председателя Бойко Борисов, който прегърна спорта и идеята, за да построим тази спортна зала и така да направи, че за по-малко от две години от нашето управление тя да бъде факт. Искам да благодаря на правителството, на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който отдели достатъчно средства залата да бъде изградена. Да благодаря на кмета на София Йорданка Фандъкова за нейната подкрепа. Волейболният отбор се открои като най-добрият колективен спорт със своите постижения. Те прославиха родината. Нашите деца ще следват пътя на техните батковци. Направихме освен спортната зала и много други спортни обекти. Нека новата зала ни води към спортния връх”, започна с обръщение министър Свилен Нейков.

На импровизираната сцена освен Свилен Нейков излязоха още кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на квартал “Слатина”, премиерът Бойко Борисов, председателят на БОК Стефка Костадинова.

"Специално благодаря за жеста на Сърбия към нашия волейбол. Благодаря на Симо Варчев и Варна, че приютиха волейбола през последните години и нашите спортисти. Като идвах насам ми беше малко тъжно, защото помните когато слагахме първата капсула в основите и обяснявах, че тези призиви в правителството да спрем строителството заради кризата, ни е продължихме", коментира Бойко Борисов.

"През 2011 година да трябва да убеждаваме някой, че имаме нужда от такова съоръжение. Добре, че не се отказахме. Сега ме убеждават, че трябва да спрем инфраструктурните проекти, защото не се лее асфалт. Ще изтърпим още една година и ще имаме Тракия, Струма. Имаме да издържим още една две години и подобни съоръжения ще направят България друга държава. Догодина ще имаме едно от най-красивите и хубави метра в Европа", продължи министър-председателят на България.

"Благодарности към хората, които взеха участие. Пожелавам и на волейболистите да направят добро сефте. Утре входът е безплатен и за спортната гимнастика. С Тити Папазов подготвяме един бенефис, като искаме да докараме един велик баскетболист. Още две години ще строим. Това ще остане и след мен", сподели още Борисов.

По време на церемонията Бойко Борисов получи подарък от капитана на националния отбор по волейбол Владо Николов. Тениска на тима ни с любимия му номер 13.

Капацитетът на „Арена Армеец" е 12 529 седящи места, от които 3500 са на телескопични трибуни, а с правостоящи посетителите може да се стигне до 19 000 души. Залата беше изградена изцяло в рамките на 18 месеца. По договор тя трябва да се използва за осем вида спорт, но предлага възможност за практикуването на около 30. В новото спортно съоръжение е изградена и специална охранителна система, която заснема посетителите и засича хулигани, на които е забранено присъствието на спортни събития.