Сръбският тенисист Новак Джокович е Спортист №1 на Балканите в 39-то издание на традиционната анкета на Българската телеграфна агенция. Втори е Ивица Костелич (Хърватия), а трети е българинът Петър Стойчев.

В допитването участваха 11 агенции от Балканите, на обявяването на резултатите присъстваха министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, заместникът му Иван Ценов, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, генералният секретар на БОК Белчо Горанов и други.

"Радвам се, че шест спортисти от България намериха място в класацията за спортист на Балканите. В последните години става все по-трудно, но тази година имаме четири златни медала от световни първенства", каза министър Нейков.

"Това е любимата ми класация. Пожелавам догодина да има само българи в първите 10 и българин да спечели анкетата", добави Стефка Костадинова, която освен рекорда от 209 сантиметра в скока на височина, държи и рекорда като 5-кратен носител на приза Спортист №1 на Балканите.

ВИДЕО: Ноле е №1 на Балканите, Петър Стойчев пък 3-ти и със специални награди

източник: Gong.bg

Джокович събра 91 точки и убедително заслужи приза. Той стана вторият състезател по тенис в историята на анкетата, който е определен за номер 1 на Балканите, след хърватката Моника Селеш през 1990 и 1991 година. И докато Ноле е на почивка на Малдивите, неговия плакет и купа получи от генералния директор на БТА Максим Минчев, консулът на посолството на Република Сърбия в България Вукашин Тодорович.

Единственият българин в Топ 3 с вот от 40 точки е плувецът ни Петър Стойчев. 35-годишният маратонец стана световен шампион на 25 километра в открити води в Шанхай през юли, а в същата дисциплина на Европейското първенство в Ейлат в началото на септември той финишира втори само на 4,4 секунди от златното отличие, а също така завоюва за рекорден 11-и път Световната купа по плувен маратон.

Той получи две специални награди като най-предно класираният българин в анкетата - лаптоп и луксозен лимитиран комплект с нумизматична стойност, който включва 28-грамова колекционна монета "Св. Петър" от чисто сребро с частично позлатяване и кръстче.

Заради лагер в Германия пък Кубрат Пулев не можа лично да получи своя плакет като спортист №6 на Балканите с 32 точки в допитването. От негово име приза взе президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински. Пулев направи силна година на професионалния ринг в тежка категория. Той продължи серията си на 14 победи победи (6 с нокаут) в 14 мача, а в края на октомври завоюва Интерконтиненталната титла на Международната боксова федерация (IBF).

ВИДЕО: Ноле е №1 на Балканите, Петър Стойчев пък 3-ти и със специални награди

източник: Gong.bg

Номинираните спортисти в анкетата бяха общо 38, като от българите точки получиха още Матей Казийски (волейбол), Елис Гури и Станка Златева (борба) и Калина Стефанова (самбо).

Ето и Топ 10 на Балканите:

1. Новак Джокович (Сърбия) - тенис - 91 точки

2. Ивица Костелич (Хърватия) - ски-алп. дисциплини - 61

3. Петър Стойчев (България) - плуване - 40

4. Димитрис Диамантидис (Гърция) - баскетбол - 38

5. Бланка Влашич (Хърватия) - лека атлетика - 33

6. Кубрат Пулев (България) - бокс - 32

7. Иван Милкович (Сърбия) - волейбол - 31

8. Илиас Илиадис (Гърция) - джудо - 30

9. Риза Каяалп (Турция) - борба класически стил - 29

10. Ана Брънза (Румъния) - фехтовка - 25